Sir Keir Starmer a lansat un plan de dezvoltare a inteligenței artificiale în sectoarele public și privat, despre care speră el că, în final, va reduce costurile cu birocrația, va face sistemul public de sănătate (NHS) funcțional și va accelera creșterea economică a Regatului Unit.

Dar, arată Financial Times, experții avertizează că există obstacole majore în calea acestui plan, de la accesul la energie, și așa scumpă în UK, și până la puterea de calcul și la reținerile publicului privind guvernanța tehnologiei în evoluție prea rapidă sau la utilizarea nesăbuită a datelor private.

Starmer a spus, printre altele, că guvernul vrea să pună la dispoziția cercetătorilor și a companiilor de inteligență artificială seturi de date publice, inclusiv date anonimizate ale pacienților NHS, pentru a putea obține o mai mare eficiență a serviciilor de sănătate, aflate acum în dificultate. Datele NHS, cu statistici de diagnoză și tratament, dar fără numele pacienților, ar urma să facă parte dintr-o “bază de date națională”. Nu este clar dacă aceasta va fi pusă gratuit la dispoziția companiilor din domeniul inteligenței artificiale sau dacă acestea vor fi vândute. El a spus, totuși, că, “deși este important ca guvernul să mențină controlul asupra dosarelor de sănătate, nu cred că ar trebui să avem o poziție defensivă care să inhibe tipurile de descoperiri de care avem nevoie”. Dar, mai arată FT, deși 75% dintre britanici nu au nimic împotrivă ca o parte a datelor lor să fie utilizate pentru a dezvolta sisteme AI în cadrul NHS, specialiștii în domeniul sănătății sunt sceptici că guvernul va putea asigura confidențialitatea deplină pentru a proteja indivizii și serviciul în sine.

Guvernul a confirmat că va investi într-un nou supercomputer (mai există două în acest moment) care ar urma să mărească de 20 de ori puterea de calcul, la nivel național. Analiștii susțin însă că o astfel de capacitate, care implică centre de date procesate și stocate în Regatul Unit, necesită energie electrică atât pentru a funcționa, dar mai ales pentru răcire. “Un centru gigant hiperscale poate consuma la fel de multă energie electrică anual ca 350.000 până la 400.000 de mașini electrice, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Într-un raport din noiembrie, National Energy System Operator din Marea Britanie, organismul responsabil cu operarea și planificarea sistemului electric al Marii Britanii, a prezis că cererea de energie electrică din centrele de date din Marea Britanie va crește de patru ori până în 2030. Dar sistemul energetic al Regatului Unit este deja sub presiune, iar conectarea la rețea durează deja mult prea mult, în timp ce prețurile la electricitate sunt ridicate”, mai arat FT.

Publicația mai arată că, deși prim-ministrul a lăsat de înțeles că aceste investiții vor stimula imediat relansarea economică a UK, majoritatea centrelor de date care alimentează algoritmii AI au fost construite în ani de zile.

Analiza integrală pe FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday