În luna ianuarie, mulți dintre noi ne propunem rezoluții pentru Anul Nou, iar obiectivele legate de sănătate, cum ar fi „să mănânc mai sănătos” sau „să pierd în greutate”, sunt printre cele mai populare. După excesele alimentare din perioada sărbătorilor, dorința de a reveni la o formă fizică mai bună devine prioritară pentru mulți. Dietele keto (ketogenică) și low-carb sunt adesea alese pentru pierderea rapidă în greutate, însă este esențial să înțelegem impactul lor asupra sănătății generale pe termen lung.

Este important să adoptăm o abordare echilibrată, sub îndrumarea unui specialist în nutriție, care să țină cont de nevoile organismului nostru, de istoricul medical și de resursele de care avem nevoie pentru a ne simți bine. Asculta-ți corpul – semnalele și nevoile lui sunt cele mai bune indicii pentru alegeri care să susțină sănătatea și starea ta de bine.

Dr. Loredana Baroana, medic specialist în diabet zaharat, nutriție si boli metabolice la Regina Maria, ne oferă câteva perspective esențiale asupra alimentației și a modului în care dietele keto și low-carb ne pot influența sănătatea  pe termen lung.

Stilul de viață sedentar – o cauză a creșterii în greutate

Un stil de viață sedentar și o alimentație dezechilibrată conduc la acumularea de greutate și la o stare generală de oboseală. „Din punct de vedere genetic, suntem pregătiți să acumulăm energie pentru ‘zilele grele’, dar în realitate nu consumăm aceste rezerve prin mișcare, ceea ce duce la creșterea în greutate”, menționează  Dr. Baroana. Pentru a preveni acest efect, este esențial să creștem nivelul de activitate fizică și să adoptăm o dietă echilibrată.

Medicul atrage însă atenția asupra felului în care introducem sportul în viața noastră: „creșterea nivelului de activitate fizică trebuie să fie însoțită de o dietă corespunzătoare, pentru a nu evita apariția deficitelor de vitamine sau micronutrienți”.

Riscurile dietelor low-carb și keto

Dietele keto și low-carb sunt regimuri populare pentru pierderea rapidă în greutate, dar pot fi însoțite de riscuri pe termen lung, dacă nu suntem atenți la nevoile corpului nostru și nu ne monitorizăm sănătatea prin controale regulate la un medic specialist. Dietele keto sunt foarte sărace în carbohidrați și bogate în grăsimi și proteine, fiind inițial dezvoltate pentru tratamentele epileptice. În plus, acestea pot duce „la creșterea riscului cardiovascular și pot favoriza dezvoltarea ficatului gras non-alcoolic, din cauza deficienței de fibre și a excesului de grăsimi”, subliniază  Dr. Baroana.

Efectele dietelor keto și low-carb pe termen lung

Deficiențele nutriționale reprezintă un alt risc al dietelor keto sau low-carb. Consumul prea scăzut de carbohidrați afectează funcționarea corectă a creierului, care se hrănește în principal cu glucoză. În plus, „necesarul minim de carbohidrați într-o dietă este de 120 g pe zi. Micșorarea cantității de carbohidrați, distanțele lungi între mese, regimurile greșit adoptate pot determina hipoglicemii reale sau relative, cu stare de slăbiciune și amețeli”, mai precizează medicul.

Cea mai corectă abordare pentru pierderea în greutate este să consultăm un specialist care ne poate evalua starea de sănătate și parametrii biologici, înainte să supunem organismul la modificări drastice care pot pune presiune asupra organelor.

Impactul dietelor low-carb asupra sănătății mentale

Dietele keto și low-carb nu afectează doar sănătatea fizică, ci și sănătatea mentală. Cetoza și hipoglicemiile „pot afecta starea de spirit și pot contribui la riscul de burnout”, avertizează Dr. Baroana.

 „Epuizarea este adesea asociată cu depresia, iar terapiile antidepresive pot duce la creșterea apetitului și, implicit, la o creștere în greutate”, adaugă medicul.

Persoanele care suferă de afecțiuni psihice sau care au un risc crescut de burnout, ar trebui să  evite regimurile alimentare restrictive și să se caute soluții personalizate, care să le redea starea de echilibru

Ce trebuie să știm înainte de a începe o dietă pentru pierderea în greutate?

Înainte de a începe orice dietă, este esențial să facem o evaluare a stării de sănătate. „Primul pas în scăderea în greutate este decizia, dar din momentul respectiv este important să avem susținere din partea unui specialist”, explică Dr. Loredana Baroana.

Semnele care indică faptul că o dietă nu este potrivită pentru tine

Există anumite semne care indică faptul că o dietă nu este potrivită pentru organismul nostru și nu ne ajută să ne îndeplinim obiectivele. „Orice schimbare negativă a stării de sănătate față de starea anterioară începerii dietei ar trebui să ridice semne de alarmă. Este important să consultăm un specialist pentru evaluare, mai ales dacă apar simptome de slăbiciune, amețeli sau o pierdere în greutate prea rapidă”, evidențiază medicul. Toate aceste semne pot indica probleme de sănătate care necesită o ajustare a dietei sau chiar o schimbare completă a abordării.

Riscurile dietelor keto și low-carb pentru diverse categorii de vârstă și afecțiuni

Dietele keto și low-carb nu sunt recomandate tuturor. Dr. Baroana atrage atenția că persoanele cu boli renale, hepatice sau cu afecțiuni metabolice preexistente trebuie să fie foarte atente. „Aceste regimuri alimentare pot pune o presiune suplimentară pe rinichi și ficat, iar persoanele cu probleme de sănătate ar trebui să consulte un medic înainte de a începe o astfel de dietă.”

Cum să alegem dieta potrivită

Alegerea unei diete pentru pierderea în greutate trebuie să fie făcută cu atenție și cu sprijinul unui specialist. Nu există o dietă universală care să funcționeze pentru toți, iar obiectivul trebuie să fie obținut printr-un stil de viață echilibrat, care include mișcare regulată și o alimentație corespunzătoare.

Pe termen scurt, dietele low-carb și keto pot ajuta la pierderea în greutate, însă  eficiența acestora scade pe termen lung. Este important să înțelegem că nu există soluții rapide care să aibă rezultate bune pentru sănătatea noastră, iar orice  dietă trebuie să fie susținută de o abordare echilibrată și personalizată.

„Cel mai important pas este să fim conștienți de propriile nevoi și să nu urmărim adoptarea unor diete populare, fără a lua în considerare starea de sănătate și obiectivele personale”, încheie Dr. Loredana Baroana.

În această perioadă post-sărbători, este esențial să ne reorientăm atenția către sănătatea noastră, luând decizii conștiente și bine informate. Nu trendurile actuale în materie de diete trebuie să ne ghideze, ci nevoile reale ale corpului nostru. Ce a funcționat pentru o altă persoană s-ar putea să nu fie potrivit pentru noi, de aceea este important să ne ascultăm corpul, să fim atenți la semnalele pe care ni le transmite și să acționăm cu grijă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday