Consilierul pentru probleme de securitate națională al lui Biden a declarat că sancțiunile sunt “cele mai importante și mai ample de până acum împotriva sectorului energetic rusesc, cea mai mare sursă de venit pentru mașinăria de război a Kremlinului”. Acesta a adăugat și că vizează “fiecare etapă a lanțului de producție și distribuție a petrolului rusesc”. Astfel, vor fi afectați mari producători de petrol, precum Gazprom Neft și Surgutneftegas, 183 de nave, folosite pentru a transporta petrolul rusesc.

Sancțiunile au fost impuse pentru a diminua capacitatea Rusiei de a-și continua demersurile în războiul cu Ucraina, început în 2022. Totodată, acestea se aplică producătorilor de petrol, navelor care îl transportă, intermediarilor, comercianților și porturilor, explică oficialul. 

Administrația Biden include aceste sancțiuni într-o strategie mai amplă, care constă și într-un ajutor militar de 64 de miliarde de dolari din partea SUA, pentru Ucraina. Dintre aceștia, 500 de milioane de dolari sunt destinați apărării aeriene și sprijinului pentru avioane de luptă. 

La scurt timp după anunțul SUA, și Marea Britanie a prezentat un pachet similar de sancțiuni. “Cele două companii produc împreună mai mult de un milion de barili de petrol pe zi, în valoare de aproximativ 23 de miliarde de dolari pe an la prețurile actuale. Veniturile din petrol sunt elementul vital al economiei de război a lui Putin. Nu vom sta cu mâinile în sân și nu vom permite ca banii din petrol să pună în pericol viețile ucrainenilor și nici nu vom permite Rusiei să continue să își umple cuferele atunci când ne amenință securitatea colectivă”, a declarat ministrul britanic de Externe, David Lammy. 

În noiembrie, SUA au impus sancțiuni asupra unor bănci, inclusiv Gazprombank, una dintre cele mai mari din Rusia, și, la începutul anului, împotriva a zeci de petroliere care transportau petrol rusesc. Astfel, Administrația Biden arată că sancțiunile din noiembrie au scăzut nivelul rublei la cel mai slab nivel de la începutul invaziei din Ucraina. Un alt oficial al Administrației Biden a afirmat că, în acest context, banca centrală rusă a fost forțată să crească dobânzile de referință peste 20%, iar inflația anuală a urcat la 10%.  

Financial Times scrie că oficiali din cadrul UE au început să analizeze sute de ordine executive și sancțiuni impuse de președintele american Joe Biden, pe fondul îngrijorării în creștere că Donald Trump le va anula, ceea ce ar putea complica relațiile externe și comerciale. Bruxelles-ul este îngrijorat de faptul că Trump ar putea încerca să anuleze deciziile predecesorului său doar pentru că acestea au fost luate de Biden, fără a lua prea mult în considerare impactul unor astfel de măsuri asupra aliaților europeni, arată FT.

Surse: Reuters, FT

Foto: Dyshlyuk | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday