Mai mulți experți, dar și personalități politice din Uniunea Europeană și Marea Britanie au declarat că decizia anunțată zilele trecute de Mark Zuckerberg face foarte posibil ca platformele Meta să încalce legislația în domeniu, atât din UE cât și din UK.
Parlamentarii de la Bruxelles și Londra au descris decizia lui Zuckerberg drept „destul de înfricoșătoare”. De asemenea, Chi Onwurah, deputat laburist și președinte al comisiei pentru știință și tehnologie din Camera Comunelor, însărcinat cu investigarea modului în care dezinformarea online a alimentat revoltele din vara trecută, a spus că precizarea lui Mark Zuckerberg că Meta va urma exemplul X trebuie să ridice îngrijorări suplimentare.
De altfel, Zuckerberg a spus clar că această mișcare este un răspuns la viitoarea președinție a lui Donald Trump. Anterior, au existat evaluări asupra faptului că administrația Trump va fi o provocare majoră împotriva adoptării unor legi privind siguranța online. În acest context, fostul ministru al Tehnologiei din Regatul Unit, Damian Collins, a declarat că, cel mai probabil, se vor face presiuni asupra UK să accepte standardele americane pentru reglementarea digitală.
Un inginer al Meta care se ocupă de siguranța pentru copii a declarat că, prin noile măsuri, minorii vor fi mai expuși la conținutul de care ar trebui să fie protejați. Acesta a explicat că măsura blocării conținutului abia după ce este raportat de utilizatori va face inclusiv materialele violente sau pornografice să ajungă mai ușor la utilizatorii tineri.
În videoclipul în care a anunțat planurile legate de controlul postărilor de pe platformele Meta, Zuckerberg a făcut referire și la Europa, despre care a spus că este un loc cu “un număr din ce în ce mai mare de legi care instituționalizează cenzura și fac dificilă construirea lucrurilor inovatoare”. Comisia Europeană a răspuns la aceste declarații spunând: “Infirmăm absolut orice pretenție de cenzură”. Momentan, noua politică a Meta se aplică doar în SUA, însă comentariile lui Zuckerberg ridică temeri că urmează să fie implementată și în Europa.
Politicienii responsabili cu informațiile transmise prin intermediul rețelelor sociale au asigurat că vor lua măsuri pentru a apăra drepturile cetățenilor. Totuși, experții se întreabă dacă UE are pârghiile pentru a interzice Meta și dacă pe Zuckerberg în interesează acest lucru.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.