UPDATE: Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat: “Ca întotdeauna, se aplică principiul onorabil al Cartei ONU și al Acordurilor de la Helsinki, și anume că granițele nu trebuie mutate cu forța”. Întrebat dacă Berlinul a luat în serios amenințările lui Trump la adresa Danemarcei, Hebestreit a răspuns: “Nu vreau să evaluez. Guvernul german a luat act de acestea”.
În paralel, mai mulți politicieni din Germania au criticat sugestia lui Trump ca membrii europeni ai NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare, mai mult decât dublul obiectivului actual. Niciunul dintre cei 32 de membri ai Alianței nu cheltuiește în prezent 5% din PIB pentru apărare, potrivit datelor NATO. Polonia este cel mai mare cheltuitor ca pondere din PIB, cu 4,12%, urmată de Estonia cu 3,43% și SUA cu 3,38%.
Ralf Stegner, membru al Partidului Social Democrat (SPD) din Germania, a numit comentariile lui Trump “delirante și absolut nebunești. Nu avem nevoie de mai multe arme în lume, ci de mai puține”.
Marcus Faber, președintele comisiei de apărare din parlamentul german, consideră că 5% este prea mult. Faber a spus că țările NATO vor trebui să convină asupra unui nou obiectiv dincolo de 2%, dar a declarat că ținta ar trebui să fie de 3% și să fie decisă prin consens.
Marie-Agnes Strack-Zimmerman, politician din Partidul Liber Democrat (FDP), a declarat: “Nu suntem la bazar aici. Trump, care se consideră un negociator, speră în mod firesc și că angajamentul financiar sporit al partenerilor europeni va aduce beneficii în special industriei americane. Dar vă rog să nu inventați un număr din nimic”.
Știrea inițială:
Franța avertizează că UE nu va tolera atacuri asupra granițelor sale, după ce Trump nu a exclus acțiunile militare pentru a prelua Groelanda. Ministrul francez de Externe spune, însă, că ”se vede revenirea legii celor mai puternici”.
Ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a declarat că ”nu se pune problema ca UE să lase alte națiuni din lume, oricare ar fi ele, să-i atace granițele suverane. Suntem un continent puternic”. Barrot a adăugat că, deși nu crede că SUA ”vor invada” Groenlanda, ”am intrat într-o eră în care se vede revenirea legii celor mai puternici”.
”Dacă mă întrebați dacă cred că Statele Unite vor invada Groenlanda, răspunsul meu este nu. Dar am intrat într-o perioadă de timp în care cei mai puternici supravițuiesc? Atunci răspunsul meu este da”, a declarat Barrot, într-un interviu pentru postul de radio France Inter.
Declarațiile ministrului francez de Externe vin după ce Donald Trump nu a exclus acțiunile militare sau constrângerile economice, în încercarea de a prelua controlul asupra Groenlandei sau a Canalului Panama.
Sursă: The Guardian, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.