Marineland Antibes este unul din cele mai mari parcuri tematice din Europa. Este situat pe Riviera Franceză și include un mare parc acvatic, unde puteau fi văzute circa 4.000 de animale, inclusiv două orci (sau “balene ucigașe”).
Administratorii au informat că obiectivul se închide definitiv de duminică, 5 ianuarie, cu un an înainte de intrarea în vigoare a legii care interzice folosirea balenelor și a delfinilor în spectacole, un demers care a fost votat de parlament încă din 2021. În condițiile în care 90% dintre vizitatorii Marineland veneau pentru acest gen de spectacole, managerii au luat decizia închiderii.
Conducerea și autoritățile franceze încă discută situația celor două orci, Wikie, în vârstă de 23 de ani, și puiul ei, Keijo, de 11 ani. Majoritatea experților sunt de acord că eliberarea lor în sălbăticie nu ar fi potrivită, deoarece s-au născut în captivitate și nu ar avea abilitățile necesare pentru a supraviețui. “Orcile sunt animale extrem de sociale, la fel de sociale ca oamenii și depind de legături sociale. Au stabilit acele legături cu antrenorii lor. Depind de oameni și asta este singurul lucru pe care îl știu”, a detaliat Hanne Strager, un biolog marin.
În aceste condiții, managerii de la Marineland au propus să trimită cele două orci la un parc zoologic marin din Japonia, însă militanții pentru drepturile animalelor au pus în vedere că nu ar fi tratate la fel de bine. De altfel, guvernul francez a blocat o propunere similară, făcută în noiembrie, sub aspectul că normele privind bunăstarea animalelor sunt mai relaxate acolo și că distanța de circa 13 mii de kilometri dintre două țări ar cauza un stres puternic “balenelor ucigașe”. O altă opțiune este mutarea lor la Loro Parque, un parc acvatic din Tenerife, însă activiștii au spus că ele ar putea folosite tot în spectacole. Ei au atras atenția și că pe domeniul spaniol, au murit mai multe orci, în ultimii ani.
Reprezentanta World Animal Protection a propus ca Wikie și Keijo să fie duse într-un sanctuar care să fie amenajat în largul provinciei canadiene Noua Scoție, prin închiderea unei suprafețe de apă echivalentă a 40 de hectare. Acolo, ar urma să fie îngrijite de veterinari și de asistenți, până la sfârșitul vieții.
Organizația spune că ar putea atrage finanțare, dacă ar obține un angajament din partea guvernului francez că balenele vor ajunge acolo. Conform datelor Administrației americane Oceanice și Atmosferice, durata de viață a unui mascul din această specie este de circa 30 de ani, în timp ce o femelă trăiește până la 50 de ani.
Sursă: BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.