Reluarea ofensivei ucrainene în Kursk este acum confirmată, iar ISW scrie că ucrainenii au ocupat duminică șapte localități, pe trei direcții de atac, potrivit hărților publicate chiar de bloggerii militari ruși. Ofensiva este una mecanizată, Armata Ucraineană trimițând tancuri și blindate, în ceea ce pare a fi fost un atac surpriză, dar care a fost precedat de bombardarea comandamentului rus din Kursk (la finalul anului trecut) și de elemente de război electronic fără precedent, care au “orbit” dronele rusești de observație.

ISW trece în revistă rapoartele rusești privind capacitatea îmbunătățită a ucrainenilor de război electronic, care, aparent, joacă un rol crucial în această nouă ofensivă. Astfel, mai mulți bloggeri militari ruși au scris că atacul ucrainenilor din regiunea Kursk a venit la pachet cu imposibilitatea forțele ruse să opereze drone în zonă, ceea ce “a degradat capacitatea lor de a se apăra împotriva atacurilor mecanizate ucrainene”. Potrivit comandanțílor ruși, doar dronele cu cabluri de fibră optică mai pot zbura, pentru că acestea nu sunt susceptibile de bruiaj în spectru radio. Filmările din Kursk sugerează distrugeri masive provocate de ucraineni forțelor ruse din zonă.

De altfel, ucrainenii par a-și susține ofensiva cu tiruri concentrate de HIMARS, dar și cu atacuri cu rachete tactice “pentru a împiedica forțele ruse să desfășoare întăriri, sisteme de artilerie și operatori de drone”. ISW observă faptul că Rusia nu reușește să se adapteze îmbunătățirilor făcute de ucraineni în domeniul războiului electronic, iar aceștia”folosesc tactici mai eficiente de arme combinate”.

Publicația britanică The Telegraph scrie că, indiferent cât ar susține propaganda rusă că forțele sale “înfrâng” contraofensiva Ucrainei în regiunea Kursk, Vladimir Putin este în mod clar îngrijorat de aceasta, pentru că l-a trimis pe unul dintre cei mai duri generali ai săi să organizeze apărarea împotriva contraofensivei surpriză. Este vorba de generalul Iunus-Bek Evkurov, promovat în decembrie 2024 chiar de Putin la comanda forțelor de apărare a graniței Rusiei, dar și în coordonarea proiectelor din Africa, ce implică mai ales mercenari ruși.

“Prin trimiterea generalului Evkurov la Kursk, Putin și-a arătat cărțile. Deși încă nu este clar cât de reușită va avea contraofensiva ucraineană, el este clar îngrijorat. Respingerea avansului Ucrainei în regiunea rusească Kursk a devenit un proiect prioritar pentru Putin, înainte ca Donald Trump să fie inaugurat ca președinte al SUA, pe 20 ianuarie 2025. Trecerea la negocieri cu Ucraina, care încă ocupă un teritoriu rusesc, fie el și mic, îi va slăbi poziția lui Putin la aceste negocieri.

De cealaltă parte, Volodimir Zelenski știe aceste lucruri și a calculat că forțele sale fiind împinse înapoi de-a lungul liniei principale a frontului, aplicarea unei presiuni suplimentare în Kursk este cea mai bună opțiune pe care o poate avea. Dacă ucrainenii pot împinge înapoi soldații ruși din Kursk și pot păstra terenul capturat pentru încă două sau trei săptămâni, domnul Zelenski și-a consolida poziția de negociere. Dar miza este încă mult mai mare pentru el, pentru că aceasstă contraofensivă ar putea fi ultima lui șansă.

De la începutul războiului, în februarie 2022, Zelenski și-a menținut președinția pe o hotărâre neclintită de a învinge Rusia pe câmpul de luptă. Din vară, retorica lui s-a mai înmuiat, căci a devenit clar că Ucraina nu este suficient de puternică pentru a învinge militar Rusia. Apoi Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, dar instinctul lui Zelenski este să lupte mai degrabă decât să negocieze. Problema lui este că acest instinct este acum în contradicție cu epuizarea populației Ucrainei, care este tot mai mult favorabilă unei negocieri de pace. Zelenski speră că atacul său din Kursk îi va convinge încă o dată pe aliații săi occidentali că Ucraina “încă are stomac” pentru luptă și merită sprijinită”, arată analiza The Telegraph.

Surse: ISW, The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday