UPDATE 2: Poliția din Las Vegas l-a nominalizat pe Matthew Livelsberger, din Colorado Springs, ca fiind autorul exploziei de la Las Vegas. Sergent principal în cadrul Beretelor Verzi, corp de elită al Armatei SUA, el a murit înainte de explozia vehicului, pe care a inițiat-o, după care s-a împușcat în cap.
Livelsberger era un soldat american decorat, care a fost de două ori în misiuni în Afganistan. În vârstă de 37 de ani, el a fost identificat nu numai după tatuajele specifice ale unității din care făcea parte, dar și pentru că și-a lăsat legitimația în interiorul mașinii, pentru a putea fi identificat. Totuși arsurile provocate de incendiu fac necesare și teste ADN pentru ca anchetatorii să fie siguri asupra identității autorului.
Explozia a avut loc miercuri dimineață, la doar câteva ore după ce, la New Orleans, un alt soldat, dar în retragere, al US Army, a executat un atac asupra mulțimii. Ambii militari au închiriat mașinile printr-o aplicație ce permite persoanelor fizice să-și dea mașina altora pentru o perioadă de timp, iar AP a raportat că, deși ambii soldați au trecut în cariera lor pe la baza Fort Liberty din Carolina de Nord, care găzduiește comanda forțelor speciale ale armatei, acest lucru s-a întâmplat în perioade de timp diferite, iar cei doi nu s-au întâlnit în locul respectiv. Încă sunt investigate eventuale legături.
UPDATE 1: CNN citează oficiali americani, potrivit cărora, cel care a închiriat din statul Colorado mașina Tesla Cybertruck care a explodat miercuri în fața hotelului Trump din Las Vegas este un membru activ al Forțelor Speciale. Identitatea sa nu a fost făcută publică și nu este clar dacă este aceeași persoană care a condus mașina în fața hotelului Trump din Las Vegas și a murit în explozia acesteia.
Totuși, cel care a închiriat-o este master-sergent, un grad important, deținut de regulă de militarul care conduce o grupă a forțelor speciale. El se află în serviciu activ la o bază din Germania, dar era în concediu de sărbători în SUA.
FBI investighează dacă explozia a fost un act terorist, având în vedere că vehiculul Tesla fusese încărcat cu artificii și canistre cu benzină. Încă nu este clar nici de ce șoferul nu a coborât din mașină înainte de explozie, dar anchetatorii au determinat deja că cel care se afla la volan avea asupra sa un dispozitiv care a inițiat prima explozie. Au urmat apoi o serie de alte explozii, din ce în ce mai puternice, pe măsură ce bateria vehicului și canistrele de benzină s-au aprins.
Încă nu a fost stabilită o eventuală legătură între explozia de la Las Vegas și atacul terorist din New Orleans, executat de un fost soldat american.
Știrea, în forma inițială:
Un vehicul Tesla, încărcat cu canistre de benzină și artificii pentru a fi transformat în bombă, a explodat în fața hotelului Trump din Las Vegas. O persoană a murit (în interiorul mașinii) iar alte șapte au fost rănite. Deși pare a fi vorba tot de un gest deliberat, FBI încă nu a stabilit natura acestuia, singura legătură, până acum, cu atacul de la New Orleans fiind faptul că ambele mașini fuseseră închiriate prin intermediul aceleiași aplicații.
🚨UPDATE: The Tesla Cybertruck explosion outside of Trump Tower (Trump International Hotel) in Las Vegas on New Year’s Day is now being investigated as a possible act of terrorist attack! #Terroristattack
Thanks Joe Biden! No one is safe under Joe Biden and Kamala Harris! pic.twitter.com/SB9FbMrFsU
— AJ Huber (@Huberton) January 1, 2025
Incidentul s-a produs la câteva ore de atacul de la New Orleans, pe 1 ianuarie. Filmările de pe camerele de supraveghere au arătat un vehicul Tesla Cybertruck care a dat mai multe ture în jurul hotelului Trump din Las Vegas, înainte de a parca în fața ușilor de sticlă ale acestuia. Martorii au povestit apoi că inițial a ieșit fum din mașină, câteva secunde mai târziu s-a auzit o explozie mai mică, urmată de o alta (posibil a bateriei mașinii), iar apoi vehiculul a explodat cu totul, probabil la aprinderea canistrelor de benzină depozitate în spate.
Șapte persoane au fost rănite, iar FBI a găsit ulterior, în interiorul mașinii, o persoană carbonizată. Nu a stabilit deocamdată modul în care a fost inițiată explozia, nici dacă șoferul a intenționat să se sinucidă sau nu a mai putut ieși din mașină.
Corelația dintre mașina Tesla și hotelul Trump, o trimitere evidentă la prietenia dintre Elon Musk și Donald Trump, precum și prezența canistrelor de benzină și a unei mari cantități de artificii în mașină, fapt care a transformat-o în bombă, sugerează că este vorba de un atac, dar FBI nu a stabilit deocamdată natura acestuia, nici dacă există vreo legătură cu cel de la New Orleans.
Deși Elon Musk a scris pe Twitter că “este probabil vorba de un atac terorist” și a speculat că ar putea fi corelat cu cele de la New Orleans, singura corelație găsită până acum între cele două incidente este că ambele mașini utilizate erau închiriate prin Turo app, o aplicație (de altfel, foarte populară) ce permite închirierea de mașini între persoane fizice.
Surse alternative: CNN, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.