Prototipul este realizat, în mare parte, din plastic, are formă de barcă și este imprimat 3D. La testele realizate în bazin, a arătat că își menține cursul și are manevrabilitate ridicată. Agenția spațială americană îl va folosi pentru a căuta semne chimice și de temperatură, sub suprafața înghețată a unor sateliți naturali din sistemul nostru solar, cum este Europa, care orbitează în jurul lui Jupiter. Roboții vor fi plasați în interiorul unei sonde termice cu propulsie nucleară, care să foreze prin stratul gros de gheață de circa 15 kilometri, iar în final vor fi eliberați în apa de dedesubt.
Planul prevede ca aceștia să fie dotați cu un sistem de comunicare similar sonarului, pentru a trimite date către sonda termică rămasă în stratul de gheață, care la rândul său le va direcționa către roverul de pe suprafața lunii. Din calculele realizate până acum, în jur de 50 de roboți ar încăpea în burghiul sondei de forare, iar aceștia ar putea explora o suprafață de trei milioane de metri cubi de apă, în două ore, atât că este garantată durata de viață a bateriilor.
Deocamdată, varianta testată are o lungime de 42 de centimetri și cântărește 2,3 kilograme, însă echipa de la laboratorul Jet Propulsion țintește un model cu caracteristici de trei ori mai mici, aproape cât un telefon. Deocamdată, nu a fost fixat un termen pentru lansarea misiunii.
Spre deosebire de sondele spațiale și roverele obișnuite, roboții ar putea să realizeze mai multe tipuri de măsurători, care s-ar putea dovedi chiar mai precise. Astfel de proceduri au loc, adesea, pe Pământ însă, explică The Telegraph, pe corpuri cerești precum Europa, stratul de gheață este mai rece și mai gros.
Conform datelor adunate până acum, se cunoaște că lunile au cantități de apă sub formă lichidă mai mari decât oceanele Pământului luate la un loc, iar luna Europa prezintă semne de activitate geologică, care ar putea duce la încălzirea apelor subacvatice. În astfel de condiții, în teorie, se pot produce substanțe nutritive care să susțină forme de viață.
Sursă: The Telegraph
Foto: NASA/JPL-Caltech
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.