Informațiile au apărut pentru prima dată în spațiul public în luna octombrie, când, în urma unui raport al Wall Street Journal pe acest subiect FBI a anunțat că investighează cazul. Acum însă, autoritățile americane, prin consilierul adjunct pentru securitate națională pentru tehnologie cibernetică și emergentă din SUA, Anne Neuberger, le-au confirmat. Situația este considerată o breșă majoră de securitate cibernetică, conform autorităților, care au adăugat că acțiunile hackerilor chinezi au fost identificate pentru prima dată la începutul lui 2024.
Grupul de hackeri chinezi care a stat în spatele acestei operațiuni este Salt Typhoon. Acesta a reușit să se infiltreze în sistemele mai multor furnizori de telecomunicații din SUA și să fure înregistrări ale conversațiilor de pe telefoanele mobile ale americanilor, pe care apoi le-au ascultat. De atac au fost vizate inclusiv personalități politice americane de rang înalt, precum președintele ales al SUA, Donald Trump, sau vicepreședintele său, JD Vance, dar și alți înalți oficiali ai administrației Biden.
Neuberger a explicat că, odată ce hackerii chinezi s-au infiltrat în rețelele de telecomunicații, ei aveau “acces larg și complet” la datele americane, ceea ce le-a permis să “geolocalizeze milioane de persoane” și să “înregistreze apelurile telefonice după bunul plac”.
Consilierul adjunct pentru securitate națională pentru tehnologie cibernetică și emergentă din SUA a spus că, în total, nouă companii de telecomunicații au fost afectate. Oficialul a adăugat că autoritățile au transmis încă de atunci companiilor un “ghid de vânătoare” și un “ghid de întărire”, în care sunt detaliate metodele de hacking din China. De asemenea, companiile au primit permisiunea de a încerca să identifice metodele folosite de chinezi în rețelele lor și să ceară ajutorul dacă identifică ceva suspect. Ca urmare a acestor îndrumări, un al nouălea furnizor de telecomunicații a descoperit că a fost afectat de atacul Salt Typhoon, alături de opt companii care raportaseră deja acest lucru.
În ciuda intervenției autorităților americane în acest caz nu este clar dacă hackerii au fost scoși din rețelele companiilor de telecomunicații. La începutul lunii, Anne Neuberger a declarat că hackerii nu au fost eliminați, însă companiile de telefonie au negat această informație.
Oficialii americani au spus că nu pot stabili în mod exact câte persoane au fost afectate de acest atac, dar cifrele sunt de ordinul milioanelor. De asemenea, au adăugat că sunt de părere că un număr mare de persoane se aflau în zona Washington DC. În acest context, consideră că scopul a fost identificarea persoanelor care dețin telefoanele, astfel încât să se stabilească dacă acestea sunt ținte de interes pentru acțiuni viitoare de spionaj. De asemenea, informații precise despre amploare atacului sunt foarte greu de stabilit, spun oficialii.
Neuberger a subliniat că este important ca SUA să își creeze o infrastructură care să asigure protecția americanilor de astfel de operațiuni de hacking. În acest sens a cerut Comisiei Federale de Comunicații să oficializeze noile cerințe de securitate pe care le-a propus pentru operatorii de telefonie la începutul acestei luni. De asemenea, a criticat practicile actuale de securitate cibernetică despre care a spus că sunt inadecvate pentru a proteja infrastructura SUA împotriva atacurilor cibernetice chineze, ruse și iraniene.
Sursă: Politico
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.