Financial Times (FT) scrie că două importante institute rusești din domeniul ingineriei de armament, despre care serviciile secrete ucrainene spun că sunt cele care au dezvoltat racheta Oreșnik, au publicat anunțuri de angajare pentru persoane familiarizate cu sistemele de prelucrare a metalelor fabricate de companii germane și japoneze. Cele două institute sunt Institutul de Tehnologie Termică din Moscova (MITT) și Sozvezdie, iar demersul lor demonstrează, conform FT, dependența mașinii de război a Kremlinului față de tehnologia străină, chiar și în contextul sancțiunilor pe care țările vestice le-au impus Rusiei. 

Dependența, explică FT, este deosebit de pronunțată în domeniul controlului numeric computerizat (CNC), o tehnologie vitală pentru producția Oreșnik. Aceasta permite modelarea rapidă a materialului necesar pentru crearea rachetei, cu ajutorul calculatoarelor, în timpul procesului de producție.

MITT este principala instituție pentru dezvoltarea rachetelor balistice rusești cu combustibil solid, iar în 2024, scrie FT, compania menționa că “aderăm la sistemele FANUC, SIEMENS, HAIDENHEIN”. FANUC este un sistem japonez, în timp ce celelalte două sunt germane. Toate cele trei companii produc sisteme CNC de înaltă precizie. De asemenea, și Sozvezdie vorbește despre aceleași trei sisteme pentru care anunță că a dechis oferta pentru căutarea de experți. 

Pe lângă cele două, FT menționează și o a treia companie implicată în producția Oreșnik, Titan Barrikady, care la începutul anului 2024 a publicat un filmuleț cu un muncitor care stă în fața unui CNC pe care este inscripționată marca FANUC.

Putin a anunțat lansarea Oreșnik ca pe o urmare a utilizării armamentului occidental de către ucraineni, împotriva țintelor din interiorul Rusiei. Analiștii au explicat că Oreșnik se bazează pe RS-26 Rubezh, o rachetă balistică cu capacitate nucleară care a fost testată, dar nu desfășurată.  

Rusia s-a bazat mult timp pe tehnologia occidentală, în ciuda eforturilor de a construi alternative interne, subliniază FT. În timp ce Kremlinul se aprovizionează din China cu volume mari de utilaje de înaltă precizie pentru prelucrarea metalelor, tehnologia necesară pentru controlarea acestor utilaje este în continuare asigurată din Occident. Pentru a susține această idee este dat un exemplu din 2024, de la un important târg comercial din Rusia, unde opt companii chineze au prezentat 12 modele de dispozitive CNC. Conform analizei efectuate de Consiliul de securitate economică al Ucrainei, 11 dintre modele erau echipate cu tehnologice de controlare fabricată de societăți japoneze sau germane.

În acest context, mai mulți experți atrag atenția că dacă Occidentul ar reuși să oprească astfel de tehnologii să ajungă în Rusia, ar încetini semnificativ capacitatea Kremlinului de a investi în rachete și dispozitive militare atât de avansate. Totuși, CNC este trecută pe lista restricțiilor și este considerată o prioritate. Ca urmare a acestei situații au început să fie făcute controale la export, care au încetinit fluxul de astfel de bunuri în Rusia. Totuși, investigația FT, efectuată asupra dosarelor rusești, sugerează că cel puțin 3 milioane de dolari din transporturi, care includ sisteme CNC de la HAIDENHEIN, au intrat în Rusia de la începutul anului 2024. 

Unul dintre transporturile urmărite de FT a inclus un sistem care a costat 345.000 de dolari, unitatea fiind expediată prin China către Baltic Industrial Company, o companie rusă supusă sancțiunilor americane și care a furnizat în trecut utilaje CNC pentru industria de apărare.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday