UPDATE, ora 19:30. Poliția finlandeză a anunțat că a deschis o investigație împotriva petrolierului Eagle S, suspectat de “sabotaj agravat” în cazul avarierii cablului electric Estlink 2, care leagă Finlanda de Estonia. Instituția suspectează că ancora navei, acum lipsă, ar fi fost responsabilă pentru incident.

Petrolierul, care navighează sub pavilionul Insulelor Cook, este catalogat ca parte a “flotei fantomă” a Rusiei, un grup de nave implicate în transportul de combustibili rusești supus sancțiunilor, prin nave a căror proprietate este greu de urmărit.

La momentul incidentului, Eagle S transporta 35 de mii de tone de benzină fără plumb, încărcate în porturi rusești. Ulterior acestuia, poliția și garda de coastă finlandeză au confiscat Eagle S și au instituit o zonă de excludere pe o rază de trei kilometri în jurul locului afectat.

Atât prim-ministrul Petteri Orpo, cât și președintele Alexander Stubb, au reacționat ferm, caracterizând situația drept “o amenințare majoră”. Stubb a spus că “riscurile reprezentate de flota fantomă rusă trebuie eliminate”, conform declarației citate de Politico.

Știrea inițială. Incidentul s-a produs miercuri la prânz, într-un moment în care Finlanda livra către Estonia 658 MW, energie electrică, pe interconexiunea Estlink 2, potrivit operatorului finlandez Fingrid.

Ulterior, guvernul Finlandei a declarat că a fost avariat cablul submarin dintre cele două țări, dar și că nu exclude un eventual sabotaj. “Chiar dacă este Crăciunul, autoritățile au început investigarea problemei”, a scris pe rețeaua X prim-ministrul finlandez Petteri Orpo, adăugând că întreruperea nu va afecta alimentarea cu energie electrică a populației finlandeze.

Ultimul incident de acest fel a avut loc în urmă cu doar trei săptămâni, când o magistrală de comunicații dintre Suedia și Finlanda a fost avariată. În total, patru astfel de incidente s-au produs doar pe finalul acestui an, iar autoritățile din regiune încă verifică legăturile cu Rusia ale unui cargo civil chinezesc, care a traversat Marea Baltică târându-și ancora pe fundul apei. China a refuzat până acum autorităților suedeze posibilitatea de a urca la bordul navei respective pentru a culege probe.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday