Analiza, realizată de către organizația Uplift, arată că siturile care au fost autorizate pentru foraj, dar care nu au fost încă exploatate, conțin până la 3,8 miliarde de barili de petrol. Dacă acestea ar fi arse, ar elibera 1,5 miliarde de tone de CO2. Emisiile celor 28 de milioane de gospodării din UK ajung la 50 de milioane de tone pe an. 

Guvernul s-a angajat să nu elibereze noi licențe pentru zăcămintele de petrol și gaze, însă nu a renunțat la cele aflate în curs de aprobare. În Marea Britanie, licențele pentru exploatare pot fi emise devreme, însă pot trece câțiva ani până când vor putea trece la următoarea etapă de obținere a permiselor de producție. Interdicția emiterii unor noi licențe ar putea împiedica producerea a aproximativ patru miliarde de barili de petrol. 

Sub guvernarea conservatorilor, câmpurile din Marea Nordului au fost supuse unor verificări climatice înainte de a primi undă verde de exploatare, dar nu s-a luat în considerare și problema emisiilor de CO2 rezultate din arderea combustibililor fosili. Totuși, după venirea laburiștilor la guvernare, au fost emise noi recomandări în care sunt incluse și aceste emisii. 

“Guvernele din întreaga lume știu, de asemenea, că am descoperit mai mulți combustibili fosili decât este bine să ardem și că unele rezerve trebuie păstrate în sol dacă vrem să rămânem în limitele climatice sigure. Există dovezi incontestabile că emisiile provenite de la noile foraje din Marea Nordului sunt incompatibile cu aceste limite”, a declarat directorul executiv al Uplift, Tessa Khan. 

Cu toate acestea, laburiștii se confruntă cu provocări dificile din partea industriei de petrol și gaze, precum și din partea angajaților din domeniu. Mark Wilson, director operațional pentru Offshore Energies UK, susține că limitarea producției de zăcăminte din Marea Nordului “nu este o modalitate eficientă de a aborda provocarea realizării unui viitor cu energie netă zero.” Acesta a adăugat că, în acest fel, vor fi afectate locurile de muncă, comunitățile și economia din Marea Britanie. 

Sursă: The Guardian

Foto: Trondur | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday