Raportul “Evoluții militare și de securitate care implică Republica Populară Chineză” emis de către Pentagon oferă o evaluare anuală a puterii militare a Chinei și este realizat la cererea Congresului.
În raport este menționat faptul că, în luna mai, China avea peste 600 de focoase nucleare operaționale și se preconizează că va trece de o mie, până în 2030, ceea ce reprezintă o triplare a arsenalului nuclear din 2020. Ca răspuns, Ambasada Chinei a declarat că țara a “aderat întotdeauna la o strategie nucleară de autoapărare”, respectă politica ce prevede să nu își folosească prima armele nucleare și își menține capacitățile la nivelul minim necesar pentru securitatea națională.
Administrația Biden a încercat să găsească un echilibru în abordarea față de China prin consolidarea prezenței militare americane în regiunea Asia-Pacific, promovând în același timp comunicarea bilaterală, atât la nivel diplomatic cât și militar. Strategia de apărare națională a Pentagonului se bazează pe faptul că China este cea mai mare provocare pentru securitatea SUA, iar amenințarea pe care o reprezintă Beijingul influențează modul în care armata americană se organizează pe viitor.
Raportul subliniază și prezența militară în creștere a Chinei în apropierea Taiwanului, inclusiv creșterea activității navale. Săptămâna trecută, a avut loc o desfășurare semnificativă de nave ale marinei chineze în jurul Taiwanului, care a stârnit îngrijorări. Oficialii taiwanezi au declarat la acel moment că China simulează o blocadă.
În ceea ce privește relația cu Rusia, raportul afirmă că țara a fost susținută de către China, în războiul din Ucraina, vânzând produse cu dublă utilizare, în scopuri civile și militare.
Dincolo de aceste evoluții, raportul are în vedere și corupția din cadrul Comisiei Militare Centrale a Chinei, care a dus la eliminarea a cel puțin 15 oficiali de rang înalt. În iunie, China a anunțat că fostul ministru al Apărării și predecesorul său au fost expulzați din Partidul Comunist Chinez, fiind acuzați de corupție. Luna trecută, un alt oficial înalt a fost suspendat și pus sub investigație, fiind doar ultimul caz dintr-un șir lung. Raportul arată că toate aceste scandaluri pot zdruncina încrederea în instituție, iar situația se vede și în faptul că, în ciuda investițiilor, progresele nu se apropie de planurile pentru 2027.
Sursă alternativă: AP
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.