UPDATE: Ministerul de Externe al Portugaliei a confirmat că ambasada sa din Kiev a fost avariată, alături de “mai multe misiuni diplomatice”. Conform ucrainenilor, în aceeași clădire se aflau misiuni diplomatice ale Albaniei, Argentinei, Palestinei, Macedoniei de Nord, Portugaliei și Muntenegrului.
Ukrainian Foreign Ministry shows photos of foreign embassies damaged after strike on Kyiv
Diplomatic missions of Albania, Argentina, Palestine, North Macedonia, Portugal, and Montenegro were affected by the shelling of Kyiv, according to the Ukrainian Foreign Ministry as… pic.twitter.com/IluFtHr2e8
— NEXTA (@nexta_tv) December 20, 2024
“Este absolut inacceptabil ca orice atac să vizeze sau să aibă un impact asupra sediilor diplomatice”, a reacționat Lisabona, în urma atacului. Pagubele produse asupra clădirii au fost minore, inclusiv geamuri sparte și uși deformate, fără a fi raportate victime. Rușii susțin că au vizat mai multe baterii Patriot din zona Kievului. O persoană a fost ucisă și 12 au fost rănite, în urma bombardamentului.
Another heinous Russian attack against Kyiv.
This time on a building hosting the Embassy of Portugal and several other diplomatic services.
Putin’s disregard for international law reaches new heights.
Solidariedade com Portugal 🇵🇹
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 20, 2024
Știrea inițială: Război în Ucraina. Atac rusesc masiv, cu rachete hipersonice și balistice, vineri dimineață, asupra Kievului. După ce, ieri, ucrainenii au lovit o rafinărie din Rusia cu rachete occidentale, Putin a amenințat voalat că va trimite o rachetă Oreșnik asupra capitalei ucrainene. Deocamdată, nu este confirmat un astfel de bombardament.
La ora 6.30, Forțele Aeriene ale Ucrainei au transmis o alertă privind iminența unui atac cu rachete hipersonice, după ce aeronave MiG-31, capabile să lanseze rachete Kinjal, au decolat de la bazele lor din Rusia. Anterior, pe parcursul nopții, capitala ucraineană fusese ținta mai multor valuri de drone, cele mai multe dintre ele interceptate de antiaeriană.
Puțin înainte de ora 7.00, Forțele Aeriene ale Ucrainei au transmis avertizări către populație privind intrarea în spațiul aerian a mai multor “ținte de mare viteză”. Concomitent, rușii au lansat din regiunea Briansk (la nord de Cernihiv) mai multe rachete balistice toate pe direcția Kiev. Cel mai probabil este însă vorba de rachete Iskander-M, iar nu de Oreșnik (care este de circa 50 de ori mai mare și zboară cu o viteză dublă, de peste Mach 10). Potrivit relatărilor de pe rețelele sociale, a fost vorba de cel puțin cinci rachete balistice Iskander și de două rachete Kinjal (care este tot un tip de rachetă Iskander, modificată pentru a fi lansată de pe aeronave supersonice, ceea ce îi conferă un plus de viteză).
Primarul Kievului a anunțat că există o persoană rănită și mai multe mașini au luat foc, pe stradă, de la resturile de rachete căzute. Se așteaptă un bilanț al Forțelor Aeriene.
Tot în această noapte, potrivit autorităților ruse, ucrainenii au lansat circa 35-40 de drone. Ieri, autoritățile ruse au anunțat că ucrainenii ar fi folosit din nou rachete occidentale cu rază lungă (ATACMS americane și Storm Shadow britanice) pentru atacarea unor ținte din sudul Rusiei. O rafinărie din regiunea rusă Rostov a fost lovită. Vladimir Putin, care a decis atacarea Ucrainei cu racheta balistică hipersonică Oreșnik (acum o lună, împotriva orașului Dnipro), o singură dată, imediat după ce ucrainenii au început să folosească rachetele ATACMS, a propus ieri “un test” – occidentalii să apere Kievul cu scutul antirachetă (de la Deveselu – n.r.) iar Rusia să trimită o rachetă Oreșnik, pentru a demonstra că aceasta nu poate fi interceptată.
Declarația este o amenințare străvezie și cinică că Rusia va folosi acest tip de rachetă, cu o putere distructivă mult mai mare (chiar cu focoase convenționale). În urmă cu o săptămână, Pentagonul a avertizat că Rusia face pregătiri pentru o nouă lansare a rachetei Oreșnik.
Deocamdată nu există informații care să confirme că în atacul din această dimineață ar fi fost lansată o astfel de rachetă.
Surse: Forțele Aeriene ale Ucrainei, Ministerul rus al Apărării
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.