Fostul președinte francez, Jacques Chirac, obișnuia să spună că “atunci când Franța și Germania avansează, toată Europa avansează, iar atunci când nu o fac, toată lumea se oprește”. Analiza The Guardian remarcă faptul că Uniunea Europeană este în cel mai prost moment posibil pentru a se scufunda într-o mlaștină de indecizie politică.
Emmanuel Macron a numit vineri un nou prim-ministru, care ar urma să facă al patrulea guvern al Franței din acest an. Până la mijlocul anului viitor, francezii nu pot avea alegeri anticipate, iar, cu un parlament dominat de extremiști, instabilitatea guvernamentală nu are cum să nu continue, președintele neavând altă variantă decât cea a unui guvern minoritar. Între timp, deficitul bugetar este pe cale să depășească 6,1% din PIB în 2024 (dublu față de limita Zonei Euro) iar datoria publică este de 110% din PIB, în creștere. Piețele de obligațiuni evaluează acum Franța ca fiind mai puțin solvabilă decât Grecia, iar Moody’s a retrogradat ratingul, sâmbătă.
În Germania, Olaf Scholz va merge luni în parlament pentru un vot de încredere, pe care l-a cerut chiar el, pentru a declanșa procedura alegerilor anticipate. Cel mai probabil, Guvernul Scholz va cădea, președintele va dizolva apoi parlamentul, iar partidele politice s-au înțeles deja să convoace electoratul la urne pe 23 februarie, pentru alegeri federale anticipate. Chiar și așa, mai devreme de luna iunie, Germania nu poate avea un guvern funcțional, mai arată The Guardian. În acest timp, economia germană, care funcționa pe un model bazat pe combustibili ieftini (din Rusia – n.r.) și exportul de mașini cu combustie scumpe, pare depășit, căci Germania a întârziat trecerea la mașini electrice.
Franța și Germania, care fac la un loc 41% din PIB-ul UE, sunt acum într-o spirală de instabilitate politică și economică, exact în cel mai prost moment cu putință – amenințarea unor taxe comerciale venită dinspre Donald Trump, încetinirea exporturilor către China, războiul din Ucraina și ameninarea rusă.
“Febrilitatea politică de la vârful celor mai influente două țări ale UE va împiedica inevitabil procesul decizional al UE. Parisul și Berlinul sunt văzute ca axa centrală de putere a Uniunii, conducând politica și definind contururile principale ale agendei sale. Cu ambele capitale incapabile să ia decizii politice importante din lipsa unor guverne puternice și stabile, blocul se confruntă cu potențiale luni mlăștinoase, din punct de vedere decizional. (…) Unii analiști cred că cele două mari economii ale blocului se vor contracta economic în 2025, iar dificultățile economice și fiscale paralele ale celor două puteri vor apărea puternic și asupra UE. Cum s-a ajuns la asta nu este prea greu de înțeles. Totuși, nu este la fel de ușor să-ți dai seama cum Franța și Germania ar putea fi capabile să iasă din spiralele lor politice și economice în curs de desfășurare”, mai arată The Guardian.
Analiza integrală, în limba engleză
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.