Donald Trump și-a făcut cunoscută intenția printr-o postare pe rețeaua sa de socializare, dar sarcina sa este mai complicată decât pare, pentru că fiecare stat american în parte are propria legislație. Deși 30 din cele 50 de state au adoptat încă din 2015 decizii de renunțare la ora de vară, doar câteva dintre ele le-au și pus în practică. Alte state, precum Arizona sau Hawaii nu au trecut niciodată la ora de vară.
Donald Trump crede că renunțarea la schimbarea ceasurilor ar aduce și economii, dar opiniile în această problemă sunt diferite, inclusiv în Europa sau UK. Asta pentru că schimbările climatice și temperaturile mari de peste vară fac preferabilă activitatea mai de dimineață, în timp ce lungirea zilei-lumină seara, când oamenii sunt deja obosiți, iar productivitatea lor scade, nu își mai atinge sensul.
La nivelul Uniunii Europene au fost ample dezbateri legate de păstrarea sau abandonarea orei de vară, între 2015 și 2019, dar țările nu au ajuns la un consens, din cauza diferențelor de opinie între țările nordice și cele mediteraneene. Polonia, care preia președinția Consiliului European de la 1 ianuarie 2025, și-a propus să găsească o rezolvare a acestei probleme.
Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în Germania, în timpul Primului Război Mondial, din cauza penuriei de cărbune. Austro-Ungaria și alte țări europene (între care și România, în 1917) au adoptat măsura imediat după aceea. Ea a fost totuși abandonată după război, pentru a fi reintrodusă în 1939, pentru a fi suspendată în 1943.
România a readoptat schimbarea orei pe perioada verii în 1979, în timpul crizei petroliere cauzate de revoluția islamică din Iran.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.