Concluziile au fost formulate în urma analizării unor imagini din satelit surprinse de două companii din domeniu, Maxar și Planet Labs, și a unei evaluări a serviciilor de informații ucrainene. Conform acestora, la baza aeriană Hmeimim a crescut numărul de vehicule terestre și au sosit mai multe avioane de transport de mari dimensiuni. De asemenea, s-a observat că mai multe elicopterele rusești și sisteme de apărare aeriană sunt dezmembrate. Toate aceste activități, arată experții, indică faptul că forțele rusești din Siria se adună la bază aeriană pentru a-și pregăti plecarea.

Imaginile Maxar surprinse la Hmeimim arată două aeronave An-124 pe pista aeroportului. Acestea sunt cele mai mari avioane de transport greu din lume, capabile să suporte o încărcătură de aproximativ 150 de tone. Pe lângă ele, au fost observate la sol și trei avioane de transport greu Il-76, trei avioane An-32 și un An-72, modele mai mici, dar folosite tot pentru transport. Analiștii Maxar au observat că un elicopter de atac Ka-52 “era dezmembrat și probabil pregătit pentru transport”, iar părți ale unui sistem de apărare antiaeriană S-400 “era deja pregătit să plece de la baza aeriană”.

Pe lângă imaginile analizate de cele două companii, blogurile militare rusești au postat imagini pe Telegram cu o coloană de vehicule militare rusești care se îndreaptau spre baza din Hmeimim și cu o altă coloană care se deplasa în direcția Tartus. Coloanele includeau camioane cu steaguri rusești, transportoare blindate de personal și alte echipamente. În același timp, și serviciul ucrainean de informații militare a transmis că “între patru și cinci aeronave militare de transport zboară zilnic între Hmeimim și aerodromurile rusești”. De asemenea, un oficial ucrainean de rang înalt a evaluat că, având în vedere informațiile disponibile, Moscova a scos din Siria o cantitate semnificativă de materiale.

Cu toate acestea, nu este clar dacă activitățile indică doar o retragerea parțială sau una completă. Kremlinul declarase anterior că viitorul trupelor ruse în țară va depinde de negocierile cu noua administrație de la Damasc. În acest context, Mihail Bogdanov, ministrul adjunct rus al Afacerilor Externe, a declarat joi că Moscova poartă discuții “constructive” cu Hayat Tahrir al-Sham (HTS), gruparea rebelă care a preluat puterea în Siria, și că speră să își păstreze prezența militară în regiune.

Rusia și-a stabilit o prezență militară în Siria în 2015, în timpul războiului civil sirian. Atunci, Rusia a desfășurat câteva mii de soldați și a asigurat sprijin aerian pentru a-l susține pe Bashar al-Assad în lupta împotriva rebelilor.

Pierderea bazelor din Siria ar reprezenta o problemă strategică pentru Moscova, deoarece acestea sunt utilizate ca centre logistice pentru activitățile Rusiei în Marea Mediterană, precum și pentru operațiunile sale în Africa, subliniază FT. Analiștii consideră că Rusia ar putea oferi noului guvern sirian bani, posibilitatea de a livra energie sau chiar aur și diamante extrase din Africa, dar și o colaborare politică cuprinzătoare pentru a păstra relații favorabile. Un fost înalt oficial rus a declarat pentru Financial Times că Rusia se apropie de HTS cu “prietenie și dragoste”.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday