Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Wuhan și publicat în revista Science Advances. Buretele este fabricat din chitină extrasă din cartilagiu de calmar și celuloză din bumbac, materiale adesea folosite pentru a combate poluarea. El a fost testat într-un șanț de irigare, într-un lac, în apă de mare și într-un iaz, de unde a îndepărtat până la 99,9% din microplastice.
Materialele din compoziția buretelui sunt ușor accesibile, ceea ce face producția ieftină, iar buretele poate fi reutilizat. După cinci cicluri de utilizare, buretele a continuat să absoarbă între 95%-98% din microplastice, conform cercetătorilor. Autorii studiului spun că buretele ar putea fi fabricat în masă în câțiva ani, dacă testarea la un nivel mai mare se dovedește a fi un succes. În acest caz, ar putea fi folosit în sistemele de filtrare la domiciliu sau la nivelul orașelor, dar și în mașinile de spălat rufe sau vase.
Microplasticele au fost detectate în probele de apă din întreaga lume la niveluri care îi îngrijorează din ce în ce mai mult pe cercetători, reprezentând adevărate pericole pentru sănătatea umană. Conform estimărilor, o persoană obișnuită ingerează anual aproximativ 4.000 de particule de microplastice din apa potabilă. Particule de plastic au fost găsite inclusiv în norii de deasupra Muntelui Fuji, dar și în cel mai adânc punct al oceanului, Challenger Deep, localizat în Groapa Marianelor.
De-a lungul timpului au existat și alte încercări de a crea filtre pentru microplastice, dar acestea nu au putut fi implementate la scară largă din cauza limitărilor tehnologice, a poluării generate de producție sau a costurilor ridicate.
Sursă alternativă: The Guardian
Foto: Mkmult | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.