UPDATE, ora 20.30: Potrivit informațiilor publicate de agenția de presă rusă TASS, Bashar al-Assad împreună cu familia sa au ajuns în siguranță la Moscova, unde au primit azil.
Pe fondul situației din Siria, Rusia a solicitat o reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU, luni, pentru a discuta despre misiunea ONU de menținere a păcii în regiune.
UPDATE, ora 14.30: Ministerul rus de Externe susține, într-o informare de presă, că Bashar al-Assad “a decis să părăsească funcția de președinte și să părăsească țara, dând instrucțiuni pentru a transfera puterea în mod pașnic”. Ministerul a adăugat că “Rusia nu a participat la aceste negocieri, însă se află în contact cu toate grupurile opoziției siriene”.
La scurt timp după ce fostul președinte a fugit din țară, grupurile de rebeli, dar și civilii, au fost văzuți în timp ce jefuiau reședința acestuia din Damasc. Videoclipuri de pe rețelele de socializare arată mai multe persoane care ies din reședința acestuia cărând mobilă sau sărbătorind înlăturarea lui al-Assad de la putere.
UPDATE, ora 8.00. Prim-ministrul Mohammed Ghazi al-Jalali a declarat, într-o intervenție televizată că “întinde o mână opoziției” pentru predarea pașnică a puterii. “Dorim să asigurăm continuitatea activității instituțiilor statului și securitatea tuturor. Vreau ca toată lumea să gândească rațional. Siria este pentru toți sirienii”.
People in Damascus are in the streets and celebrating the end of the Assad regime. pic.twitter.com/3GbhzrsW2l
— (((Tendar))) (@Tendar) December 8, 2024
Guvernarea lui Bashar al-Assad s-a încheiat, ca urmare a ofensivei fulgerătoare a rebelilor, a declarat pentru Reuters un ofițer sirian care a fost informat despre această mișcare. Rebelii sirieni au declarat că Damascul este acum “eliberat de Assad”.
Flightradar arată, într-adevăr, că o aeronavă Syrian Air a decolat de pe aeroportul Damasc, la primele informații că rebelii au intrat în capitală. Avionul a zburat inițial către regiunea de coastă a Siriei, o fortăreață a sectei alawite a lui Assad, unde se află și bazele rusești de la Tartus și Latakia, dar apoi a făcut o întoarcere bruscă și a zburat în direcția opusă câteva minute înainte de a dispărea de pe hartă. Totuși, nu există o certitudine că președintele sirian se afla la bord, dar mai mulți ofițeri ai armatei siriene au declarat pentru Reuters că “Assad a zburat duminică din Damasc către o destinație necunoscută”.
Intrarea rebelilor în Damasc, sâmbătă noaptea, nu a întâmpinat niciun fel de rezistență, din contră, mii de oameni s-au adunat în piața centrală, sărbătorind fuga dictatorului sirian și o posibilă încheiere a războiului civil, care durează de 12 ani și a produs peste 600 de mii de victime.
Cu doar câteva ore mai devreme, rebelii anunțaseră că au controlul deplin asupra orașului cheie Homs, după doar o zi de lupte.
SUA au anunțat că încearcă să prevină reapariția ISIS, dar că nu se vor amesteca în modul în care poporul sirian își decide soarta. Supraviețuirea lui Assad a depins însă mult de Rusia și Iran, aviația rusă, desfășurată în Siria, efectuând de-a lungul timpului bombardamente asupra rebelilor, în timp ce Iranul a trimis forțe terestre, inclusiv din Hezbollahul libanez, pentru a întări armata siriană. Dar, mai arată Reuters, Rusia este acum mult prea prinsă în războiul din Ucraina, iar Hezbollah a suferit mari pierderi în propriul său război cu Israelul.
UPDATE, sâmbătă, ora 17:50. Forțele rebele susțin că au început “faza finală” de încercuire a capitalei Damasc. Autoritățile spun doar că armata nu s-a retras din regiune, dar nu confirmă, nici nu infirmă avansul rebelilor. Administrația Prezidențială neagă faptul că președintele Bashar al-Assad și familia sa au părăsit țara și transmite că acesta “își îndeplinește atribuțiile” în capitala Damasc.
Agenția Reuters scrie, citând surse, că insurgenții au intrat în suburbiile orașului Homs, de care s-au apropiat încă de vineri seară. Un localnic le-a declarat jurnaliștilor că rebelii au trecut de forțele guvernamentale, poziționate în nordul și estul orașului. Armata nu a emis nici până acum o comunicare pe tema avansului în Homs sau înspre Damasc.
UPDATE, ora 16:15. Un purtător de cuvânt al coaliției de rebeli, condusă de grupul Hayat Tahrir Al Sham (HTS), a scris într-o postare pe Telegram că faza finală a operațiunii de încercuire a capitalei siriene, Damasc, a început. Anterior, un comandant declara că “suntem la mai puțin de 20 de kilometri de <<poarta sudică>> a Damascului”.
CNN transmite că nu a putut verifica în mod independent informația, ci doar că a confirmat prezența acestora în orașul Kanaker, situat la câteva zeci de kilometri distanță, pe baza geolocalizării unor filmări. Armata siriană a emis un mesaj prin care a negat doar că și-a retras trupele din regiunea din jurul capitalei, însă nu a confirmat sau infirmat înaintarea rebelilor.
În context, ministrul rus al Apărării a afirmat că Rusia, Turcia și Iran susțin o încetare imediată a ostilităților și că Moscova vrea să vadă discuții între guvernul sirian și “opoziția legitimă” din țară, conform declarației citate de France24.
Țara din Orientul Mijlociu a trecut, timp de mai mulți ani, printr-un război civil început în 2011, în contextul Primăverii Arabe, război care s-a soldat cu peste 300 de mii de victime și circa șase milioane de refugiați. CNN amintește că, după ce guvernul a reprimat violent maifestațiile pro-democrație din 2011, au luat formă diverse grupări armate de opoziție, cu obiectivul de a răsturna regimul președintelui Bashar al-Assad.
Știrea în formă inițială. Surse din cadrul forțelor rebele care au lansat o ofensivă în Siria, la sfârșit de noiembrie, au declarat pentru Reuters că au capturat Daraa, sâmbătă, oraș în care, în 2011, a izbucnit o mișcare de revoltă împotriva președintelui Bashar al-Assad. Potrivit declarațiilor, armata siriană a fost de acord să cedeze controlul asupra orașului, dacă îi este permisă retragerea ordonată, în siguranță, spre capitala Damasc, aflată la o sută de kilometri nord.
Armata sau guvernul sirian nu au oferit un punct de vedere oficial. În videoclipurile distribuite pe rețelele sociale, se pot observa membri ai grupului de rebeli, intrând în Daraa pe motociclete și trăgând focuri de armă în aer.
Vineri seară, rebelii anunțau că au ajuns la periferia orașului Homs, un punct-cheie în drumul dintre Damasc și coasta Mării Mediterane, unde Rusia, aliată lui al-Assad, are o bază navală și una aeriană. Cucerirea Homs ar crește și șansele rebelilor de a izola Damascul. Grupurile de rebeli au mai preluat controlul asupra Alep, al doilea oraș al țării, Hama și Deir ez-Zur.
În aceste condiții, Iranul a început evacuarea comandanților și personalului militar din țară, dar și a personalului diplomatic, au declarat pentru The New York Times oficiali regionali și oficiali iraninei, sub protecția anonimatului. Decizia este un semn al incapacității Teheranului de a-l ajuta pe președintele sirian să rămână la putere, notează publicația americană.
Guvernul iranian l-a sprijinit pe al-Assad în timpul celor 13 ani de război civil din Siria și s-a folosit de această țară pentru a furniza armament grupării Hezbollah din LIban.
Surse: Reuters, The New York Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.