Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Harvard din Massachusetts și publicat în jurnalul științific The BMJ. Acesta arată că pentru a profita de beneficiile consumului de ciocolată, aceasta trebuie să fie obligatoriu neagră și să se rezume la consumul unei porții de aproximativ 28 de grame de câteva ori pe săptămână. Cercetătorii au atras atenția că spre deosebire de ciocolata neagră, cea cu lapte este asociată cu creșterea excesivă în greutate în timp. Acesta este un factor care contribuie la dezvoltarea de diabet de tip 2, ceea ce înseamnă că are efectul fix opus. În studiu se arată că deși cele două au un nivel asemănător de zahăr adăugat, ciocolata neagră conține mai multă cacao, acesta fiind elementul benefic pentru sănătate. 

Cacao conține niveluri ridicate de flavanoli, care acționează ca antioxidanți și reduc inflamația care poate declanșa sau agrava afecțiuni cronice, precum bolile de inimă și diabetul. Totodată, studiul arată că pe măsură ce consumul de ciocolată neagră a crescut, până la maxim cinci porții, au crescut și beneficiile.

“Compușii bioactivi din cacao, numiți flavanoli, s-au dovedit în studiile pe animale și în studiile experimentale la scară mică pe oameni că îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și reduc stresul oxidativ și inflamația, toate acestea fiind componente ale fiziopatologiei diabetului”, a declarat Dr. Nestoras Mathioudakis, co-director medical al Programului de educație și prevenire a diabetului la Johns Hopkins Medicine din Baltimore. 

Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet și apare atunci când pancreasul nu poate produce suficientă insulină sau aceasta nu este utilizată cum trebuie, ceea ce este tradus ca rezistență la insulină. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit printr-un stil de viață sănătos. 

Aproximativ 1 din 10 americani suferă de diabet, iar până la 95% dintre aceștia au fost diagnosticați cu diabet de tip 2, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. În schimb, la nivel mondial, un studiu realizat în 2023 și publicat în revista științifică The Lancet, estimează că numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la cel puțin 1,31 miliarde până în 2050, în creștere de la 529 de milioane în 2021. Printre factorii acestei evoluții se numără activitatea fizică scăzută, consumul regulat de alcool, precum și alimentația nesănătoasă, influențată de alimentele procesate.

Surse: CNN, Science Alert 

Sursa foto: Airborne77 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday