UPDATE, ora 21:45. Curtea Constituțională a emis un comunicat de presă, în această seară, în care anunță că sesizările depuse până acum de SNSPA, Calea Europeană și Cristian Terheș, legate de primul tur al alegerilor, urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor. 

Acest proces presupune că, după încheierea votului, duminică la ora 21, există un termen de cel mult trei zile în care pot fi depuse contestații pentru anularea alegerilor. În acest interval vor fi judecatate și petițiile de astăzi. Procesul este considerat încheiat după ce Curtea soluționează toate sesizările și certifică rezultatul votului.

În comunicat, judecătorii subliniază faptul că la momentul actual, între cele două tururi de scrutin, pot examina doar contestații formulate de către candidații din turul II. În România, secțiile de votare sunt deschise duminică, între orele 7 și 21, iar cei doi candidați de pe buletinul de vot sunt Elena Lasconi și Călin Georgescu.

Știrea în formă inițială. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a declarat pentru EduPedu că instituția pregătește o sesizare adresată Curții Constituționale pentru suspendarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pentru care votul în Diaspora începe de vineri. Pricopie a afirmat că România se află “în situația unei lovituri de stat pe care Rusia a pregătit-o cu mult timp înainte”.

Pricopie a făcut referire la documentele din ședința CSAT de zilele trecute, desecretizate miercuri seară de Administrația Prezidențială, în care sunt descrise interferențele Rusiei în procesul electoral. 

De asemenea, o sesizare de reluare a primului tur de scrutin a fost deja înaintată de publicația Calea Europeană, având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, printr-o serie de ilegalități identificate și comunicate public de către CSAT.

Și Cristian Terheș, candidat în primul tur, a spus pentru G4 Media că a solicitat, din nou, CCR să anuleze scrutinul de pe 24 noiembrie. Față de cererea depusă săptămâna trecută și respinsă de judecători luni, aceasta de acum se bazează pe documentele desecretizate de Administrația Prezidențială.

Totuși, solicitările nu sunt admisibile, întrucât CCR a validat rezultatul din primul tur, câștigat de Călin Georgescu, cu 23% din voturi, care a fost urmat de Elena Lasconi, cu 19%. De asemenea, termenul de depunere (trei zile de la închiderea urnelor) a fost depășit.

Articolul 52 din legea pentru alegerea președintelui (legea 370/2004) reglementează acest aspect: “Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult trei zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday