Coca-Cola a transmis luni că obiectivul actual este să folosească între 35% și 40% material reciclat în ambalajele primare, cum ar fi plasticul, sticla și aluminiul, până în 2035. Anterior, anunțase că, până în 2030, va folosi cel puțin 50% material reciclat.
Producătorul și-a modificat și angajamentul pentru reciclare a sticlelor și dozelor. În prezent, “încearcă să contribuie la colectarea” a 70-75% din sticlele și dozele care intră pe piață, până în 2035. Anterior, compania stabilise ca până în 2030 procentul să fie de 100%.
“Cea mai recentă mișcare a Coca-Cola anulează planurile verzi, prin renunțarea la obiectivele anunțate anterior și prin faptul că alege să inunde planeta cu mai mult plastic pe care nici măcar nu îl poate colecta și recicla în mod eficient. Acest lucru nu face decât să întărească reputația companiei că este cel mai mare poluator de plastic din lume. Dacă nici măcar nu își poate păstra angajamentele minime, cum poate pretinde că este serioasă în abordarea crizei globale a plasticului?”, a declarat Von Hernandez, coordonatorul global al grupului de campanie Break Free from Plastic.
Coca-Cola a produs 5,97 milioane de tone de ambalaje în 2023, în care sunt incluse 137 de miliarde de sticle de plastic și 74 de miliarde de sticle și doze din aluminiu și oțel, conform unui raport propriu. În 2022 și-a propus să vândă 25% din băuturile sale în recipiente reutilizabile, până în 2030. La momentul actual, comunicatul respectiv a fost retras de pe site.
Din ce în ce mai multe companii producătoare de băuturi se confruntă cu riscul de a fi trase la răspunde, din punct de vedere legal, în procese legate de poluarea mediului. În octombrie, comitatul Los Angeles a dat în judecată Coca-Cola și Pepsi, deoarece a pretins că recipientele din plastic “sunt <<reciclabile>>, deși știa că materialele plastice nu pot fi eliminate ușor fără impactul asociat asupra mediului”.
Aceste schimbări au loc în contextul în care se încearcă un acord pentru combaterea creșterii poluării cu materiale plastice, la nivel global. Negocierile pentru primul tratat ONU privind poluarea cu plastic au eșuat în Busan, Coreea de Sud.
Surse: The Guardian, Financial Times
Foto: Bilalphotos | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.