Raportul a fost întocmit de Yale School of Public Health și susținut de Departamentul de Stat al SUA, sub conducerea președintelui Joe Biden. În timpul efectuării cercetărilor pentru realizarea raportului, au fost identificați 314 copii ucraineni care au fost duși în Rusia, în primele luni ale războiului din Ucraina. 

Cei care au întocmit raportul arată că demersul autorităților din Rusia s-a desfășurat în jurul unui program finanțat de Kremlin, al cărui scop a fost rusificarea copiilor ucraineni. Acesta aduce dovezi clare ale implicațiilor lui Putin în program, iar concluziile vor fi prezentate miercuri Consiliului de Securitate al ONU.

Cercetarea se bazează pe date extrase din trei baze de date guvernamentale ruse privind adopțiile timp de 20 de luni. Ulterior, cei de la Yale au stabilit cum funcționa și de cine era finanțat acest program, reușind chiar să confirme identitățile celor 314 copii. Raportul arată că, în perioada mai – octombrie 2022, mai multe grupuri de copii ucraineni au fost aduse în Rusia cu avioane de transport militar sub pavilionul Federației Ruse, Forțele Aerospațiale ale Rusiei și aeronavele aflate sub controlul direct al biroului lui Putin fiind direct implicare în aceste acțiuni. Raportul arată că cel puțin două grupuri de copii au zburat cu aeronave din subordinea Departamentului de Administrare a Proprietății Prezidențiale din cadrul Administrației Prezidențiale în mai și octombrie 2022.

Conform raportului, copiii duși pe aerodromul militar Ceaikovski, din apropierea Moscovei, pe 16 septembrie 2022, au fost transportați din teritoriile ucrainene ocupate Donețk și Lugansk în orașul rusesc Rostov, nu departe de granița cu Ucraina. Aceștia au zburat apoi cu un avion pe care cercetătorii au reușit să îl și identifice.

Înainte de a fi dați familiilor adoptive, copiii au fost supuși “propagandei pro-statale și militarizate”, menționând că a documentat astfel de “reeducări patriotice” în toate unitățile în care erau pregătiți copiii. Pentru a facilita adopțiile rapide statul rus a modificat legea, ceea ce demonstrează în mod clar implicarea acestuia. 

Din cei 314 copii ucraineni identificați, 166 au fost plasați direct la cetățeni ruși, se arată în raport. Ceilalți 148 au fost trecuți în bazele de date de plasament a copiilor din Rusia, aproximativ o treime dintre aceștia sunt acum în plasament la cetățeni ruși. Copiii rămași erau, conform raportului, ultima dată când s-a verificat, în instituții ruse speciale.

Raportul este publicat după ce, în martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintele rus Vladimir Putin și a comisarului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Cei doi sunt acuzați de crime de război pentru că au deportat ilegal copiii ucraineni în Rusia. La vremea respectivă, Lvova-Belova a spus că deportările au avut motive umanitare, dorindu-se protejarea copiilor aflați într-o zonă de război. 

Deportarea forțată este considerat crimă împotriva umanității, conform dreptului internațional. Crimele împotriva umanității sunt considerate mai grave decât cele de război întrucât sunt acte deliberate.

Președintele Zelenski a subliniat, în urma publicării raportului, că autoritățile ucrainene depun eforturi pentru a-i aduce înapoi pe copiii luați cu forța în Rusia, iar procurorul general al Ucrainei a spus că raportul este util adăugând argumente la investigațiile interne.

Autoritățile ruse au refuzat să comenteze pe marginea subiectului. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday