UPDATE, ora 22: După ce majoritatea parlamentară a votat pentru anularea decretului de lege marțială emis de președinte, Yoon Suk Yeol a anunțat că va lua măsuri pentru a ridica legea marțială, pe care o impusese cu doar câteva ore în urmă. Și partidul președintelui a făcut apel la acesta pentru a ridica măsura. Totuși, mai mulți parlamentari sud-coreeni se declară sceptici față de “decizia președintelui de a ceda atât de ușor într-o situație cu mize atât de mari”.
Anterior, Vedant Patel, purtătorul adjunct de cuvânt al Departamentului american de Stat, a declarat că alianța dintre SUA și Coreea de Sud rămâne “de neclintit” și că disputele politice ar trebui să fie rezolvate pașnic, în conformitate cu decizia parlamentarilor coreeni de a bloca legea marțială. Patel a mai declarat că SUA se află în contact cu guvernul sud-coreean și a reiterat că Casa Albă nu a fost informată în prealabil legat de planurile președintelui Yoon.
Referitor la decizia președintelui Yoon, conform căreia legea marțială era necesară pentru a proteja țara de forțele ce susțin Coreea de Nord, Patel a menționat că există o “listă lungă de acțiuni nesăbuite” întreprinse de nord-coreeni, dar a subliniat că nu este rolul SUA să “tragă astfel de concluzii”.
Casa Albă a mai transmis și că președintele SUA, Joe Biden, este informat constant referitor la ultimele evoluții din Coreea de Sud.
Între timp, analiștii subliniază că ceea ce s-a întâmplat astăzi nu face nimic altceva decât să pună țara într-o lumină a instabilității, într-un moment în care factorii de decizie sud-coreeni încercau să îi consolideze poziția, înainte ca Trump să revină la conducerea SUA. De asemenea, un diplomat occidental care a vorbit sub condiția anonimatului pentru Reuters, spune că decizia președintelui sud-coreean va complica posibilitatea de a implica țara în eforturi diplomatice multinaționale. În plus, însăși funcția președintelui este în acest moment amenințată, din cauza deciziei sale.
UPDATE, ora 18:20. Agențiile de presă Reuters și Yonhap au relatat că parlamentarii s-au reunit în ședință și au votat pentru blocarea decretului pentru instaurarea legii marțiale. Potrivit CNN, au fost 190 de voturi “pentru”, inclusiv de la reprezentanții puterii. Este neclar care vor fi urmările votului, însă, conform legii, președintele este obligat să-l respecte.
UPDATE, ora 18. Potrivit decretului de impunere a legii marțiale, sunt interzise activitățile de natură politică, inclusiv sesiunile parlamentului, ședințele de partid sau de consiliu local, dar și mitingurile și demonstrațiile. De asemenea, toate entitățile din mass-media vor fi supuse controlului Comandamentului Legii Marțiale, iar medicii, inclusiv cei stagiari, sunt forțați să revină la serviciu în termen de 48 de ore, conform BBC.
Cu toate acestea, potrivit legilor sud-coreene, parlamentarii nu pot fi arestați de către Comandament, iar pentru anularea decretului este nevoie de vot în parlament, care să abiliteze guvernul să facă acest lucru. Ceva mai devreme, liderul partidului de opoziție a declarat că se află în drum spre parlament, pentru a convoca o ședință. Potrivit acestuia, 70 de parlamentari din opoziție se află în clădire, în timp ce alții se adună afară și încearcă să intre, în condițiile în care intrările au fost blocate de forțele de ordine. El a mai spus și că trupele speciale sunt prezente la fața locului, dar deocamdată este neclar rolul acestora.
Parlamentul sud-coreean are 300 de parlamentari, iar 170 din actuala legislatură fac parte din Partidul Democrat, de opoziție. Potrivit imaginilor difuzate de AFP, câteva elicoptere au aterizat pe acoperișul clădirii legislativului. De asemenea, la fața locului s-a iscat un protest cu sute de participanți.
A military helicopter landing on the roof of the Parliament in South Korea following the declaration of Martial Law (비상계엄).
The Army has taken control. #SouthKorea #MartialLaw #PoliticalCrisis
— Mr. Shaz (@Wh_So_Serious) December 3, 2024
Pe moment, Casa Albă a informat că monitorizează situația și că este în contact cu guvernul sud-coreean.
Știrea în formă inițială. Într-un discurs difuzat de toate televiziunile sud-coreene, seara târziu, la ora locală 23, președintele a anunțat decretarea legii marțiale, fără a preciza exact ce măsuri vor fi impuse de armată. El a vorbit doar de o moțiune a Partidului Democrat, care deși are majoritate în parlament, se află în opoziție și care ar intenționa punerea sub acuzare a procurorilor de rang înalt și respingerea propunerii de buget făcută de guvern.
Yoon a mai spus că opoziția a transformat statul “într-un paradis al drogurilor”, că a creat o stare de dezordine în detrimentul siguranței publice și că ar încerca să răstoarne sistemul democratic liberal sud-coreean.
Președintele a declarat: “Parlamentul a devenit un monstru care subminează democrația liberală, iar națiunea se află într-o stare precară, pe punctul de a se prăbuși. Pentru a proteja un stat liberal de amenințările reprezentate de forțele comuniste ale Coreei de Nord și pentru a elimina elementele anti-statale, decretez, prin prezenta, legea marțială de urgență”.
La scurt timp, televiziunile sud-coreene au arătat imagini de la intrarea în parlament, blocată de armată, în timp ce pe străzile capitalei Seul au fost desfășurate tancuri.
‼️ Korean police blocked the entrance to the South Korean assembly
People are clashing with cops trying to break into the premises of the South Korean Parliament.
Martial Law commander, army general Park An-soo, says all media are now under military censorship. All political… pic.twitter.com/57kjUwbNgC
— NEXTA (@nexta_tv) December 3, 2024
De subliniat este că Yoon nu a făcut nicio referire la clasa conducătoare a Coreei de Nord sau la aspectul că militarii nord-coreeni luptă de partea rușilor împotriva ucrainenilor, în regiunea rusă Kursk. Reuters arată că decizia reprezintă o provocare pentru țara asiatică, care deși a avut lideri autoritari în istoria sa, în ultimii 40 de ani a fost considerată una democratică. Ultima dată, legea marțială a fost instaurată în Coreea de Sud în 1980.
CNN scrie, citând presa locală, că după discurs, președintele Parlamentului va convoca o sesiune plenară. Totuși, intrarea în clădire a fost blocată. Imaginile de la fața locului arată că un grup de oameni încearcă să treacă de cordonul format din forțele de ordine.
Financial Times notează că, după declarația lui Yoon, moneda națională a scăzut cu 1,4% în raport cu dolarul, la cel mai mic raport al ultimilor doi ani.
Surse: Financial Times, CNN, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.