Analiza datelor din satelit sugerează că moartea a peste 350 de elefanți în Botswana, țară din partea de sud a Africii, în urmă cu patru ani, a fost cauzată de consumul de apă toxică, care a fost infectată de “alge albastre-verzi”, cunoscute sub numele de cianobacterii. Deși numite alge, acestea sunt, de fapt, bacterii care se înmulțesc cu rapiditate atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate și când sunt expuse perioade lungi la Soare, mai ales în lacuri și bălți. În sudul Africii, 2019 a fost cel mai secetos an din ultimele decenii, urmat de un an extrem de umed în 2020. Aceste condiții au condus la o cantitate mai mare de sedimente și nutrienți în apă, ceea ce a dus la o înmulțire fără precedent a bacteriilor. 

Cercetătorii au analizat distribuția cadavrelor elefanților în raport cu punctele de adăpare și au ajuns la concluzia că aceștia au murit la 88 de ore după ce au consumat apa contaminată, la o distanță de circa 100 km față de oazele de apă. Ei spun că elefanții “nu au avut de ales decât să consume apa”, dat fiind numărul mare de puncte de adăpare contaminate și că este posibil ca și alte specii de animale să fi murit din aceeași cauză. 

În 2020, 35 de elefanți au murit în Zimbabwe din cauza unei bacterii care a ajuns în sânge și care a fost legată de condițiile de secetă prelungită din anul precedent. Experții avertizează asupra necesității supravegherii calității apei, în contextul în care evenimentele de deces în masă sunt din ce în ce mai frecvente, pe măsură ce planeta se încălzește și pot împinge tot mai multe specii de animale spre extincție.

Sursa: The Guardian

Foto: Chris Kruger | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday