Injecția cu benralizumab, un anticorp folosit în medicamentele pentru tratarea bolilor respiratorii, marchează prima descoperire din ultimii 50 de ani în domeniul tratamentului pentru astm, și ar putea fi “o schimbare radicală” pentru pacienți, se arată într-un studiu publicat în revista științifică The Lancet.
În prezent, în cazul în care un atac de astm, care implică dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, tuse și o senzație apăsătoare în piept, nu poate fi controlat cu inhalatoare obișnuite, medicii prescriu tratament cu steroizi. Steroizii ar putea avea, însă, efecte secundare grave, cum ar fi creșterea riscului de diabet și osteoporoză. Noul studiu a demonstrat că alternativa injecției cu benralizumab este mai benefică, deoarece poate trata atacurile grave de astm și bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) mult mai eficient decât tratamentul actual. Aceasta chiar a redus nevoia de tratament ulterior cu 30%.
Benralizumab este un anticorp monoclonal care vizează anumite celule albe din sânge, numite eozinofile, care pot provoca inflamații și leziuni la nivelul plămânilor. Eozinofilele sunt implicate în aproximativ jumătate din crizele de astm și o treime din crizele de BPOC. Acesta este utilizat ca tratament repetat pentru astmul sever, într-o doză mică, dar studiul a constatat că o doză unică mai mare ar putea fi foarte eficientă, dacă este injectată în momentul unei crize de astm.
La studiu au participat 158 de persoane care au avut nevoie de asistență medicală pentru o criză de astm sau BPOC. Pacienții au fost supuși unui test rapid de sânge pentru a vedea ce tip de atac au avut, iar, ulterior, au fost împărțiți în trei grupuri. Un grup a primit injecția cu benralizumab și o imitație de pastilă cu steroizi. Un alt grup a primit tratament standard de steroizi și o injecție fictivă. Al treilea grup a primit injecția cu benralizumab și steroizi.
După 28 de zile, simptomele respiratorii de tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație și spută s-au dovedit a fi mai bune la cei care au primit benralizumab. Tratamentul cu benralizumab injectabil a durat, de asemenea, mai mult până când nu și-a mai făcut efectul, ceea ce înseamnă că pacienții au avut nevoie de mai puține vizite la medic.
Surse: The Guardian, BBC
Foto: Rawf88 | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.