Curtea Constituțională (CCR) a amânat cel puțin până vineri deciziile privind validarea rezultatului din primul tur al alegerilor prezidențiale și cererea de anulare a rezultatului alegerilor. Judecătorii cer date și informații de la mai multe instituții, precum Biroul Electoral Central, dar și o renumărare a celor 9,4 milioane de voturi. Nu este clar dacă această renumărare ar trebui să aibă loc până mâine, când este programată noua ședință a CCR. Biroul Electoral Central se reunește în ședință de la ora 16.

“În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:

1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.

2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.

3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).

Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.” precizează CCR într-un comunicat.

Într-o intervenție la Digi24, Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente, a declarat că operațiunea de renumărare a voturilor va dura: Acest lucru nu poate fi făcut în o zi, două sau trei. Nu pot  apreciez, e vorba de 9 milioane de voturi. Această operațiune ar dura zile. Apoi, trebuie dovezi  numărarea nu a fost corectă. Nu a existat nicio contestație  numărarea voturilor a fost făcută greșit”. 

Cererea de anulare a alegerilor, ce o vizează și pe Elena Lasconi, a fost depusă de candidatul Cristian Terheş, care a acuzat “intervenții” ce ar fi influențat clasamentul primelor două locuri (Georgescu și Lasconi). Acesta acuză că în unele secții au existat corecturi la numărul voturilor, care au scăzut pentru Ludovic Orban. Acesta mai susține că membrii USR ar fi făcut propagandă când votul încă nu se încheiase în SUA. Terheș a mai acuzat că au existat boți care au îndemnat la votarea lui Călin Georgescu, inclusiv în ziua votului. Cealaltă cerere de anulare a scrutinului, depusă de Sebastian Popescu, a fost respinsă pe motiv că a fost depusă prea târziu. 

CSAT se reunește de la ora 14, pentru “a analiza posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.

Știrea se actualizează…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday