“Împreună, vom asigura PACEA PRIN FORȚĂ și vom face America, și lumea, din nou SIGURE!”, a scris Donald Trump într-o postare pe rețeaua sa socială, Truth Social, anunțând alegerea lui Kellogg. Președintele ales a mai notat că el și Kellogg au fost “împreună de la început” și că generalul în retragere îi va fi și asistent la cabinetul de la Casa Albă.
Kellogg a fost șeful cabinetului Consiliului Național de Securitate în timpul primului mandat al lui Trump și consilier pentru securitate națională al vicepreședintelui Mike Pence. De altfel, acesta s-a implicat și până acum în problematica războiului din Ucraina. Kellogg a ocupat funcția de copreședinte al Centrului pentru Securitate Americană din cadrul America First Policy Institute, un think tank aliniat viziunii lui Trump. Din această poziție, în aprilie acest an, a fost coautor al unui raport privind războiul din Ucraina, în care se arăta că SUA ar trebui să adopte o politică oficială prin care să ceară încetarea focului și soluționarea conflictului prin negociere.
În documentul citat de Washington Post, se preciza “Statele Unite ar continua să înarmeze Ucraina și să-i întărească apărarea, pentru a se asigura că Rusia nu va mai obține câștiguri teritoriale și nu va mai ataca din nou, după un armistițiu sau un angajament de pace. (…) Ajutoarele militare viitoare din partea SUA, totuși, vor fi condiționate de participarea Ucrainei în discuțiile de pace cu Rusia”.
În termeni mai simpli, scria Reuters în iunie, planul prevede înghețarea frontului pe liniile predominante, asigurarea Ucrainei că SUA o vor înarma suplimentar, pentru descurajarea Rusiei, dar și avertizarea Moscovei că orice refuz de negociere va atrage intensificarea sprijinului american pentru Kiev.
Totuși, nu este garantat că această versiune va fi folosită de Administrația Prezidențială a lui Donald Trump. De subliniat este că documentul a fost redactat înainte ca Ucraina să declanșeze o contraofensivă în regiunea rusă Kursk, unde la apogeu a controlat aproape 1.400 de kilometri pătrați. Weekendul trecut, un oficial militar ucrainean a declarat pentru agenția Reuters că trupele Kievului mai au sub control circa 800 de kilometri pătrați.
Problema încheierii războiului din Ucraina a fost unul din temele centrale ale lui Trump, în campania electorală. Totuși, președintele nu a vorbit concret despre cum plănuiește să pună capăt războiului.
Surse: The Washington Post, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.