Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a criticat, într-un mesaj publicat pe Facebook, faptul că unii preoți l-au susținut public pe Călin Georgescu, vorbind despre “valori creștine”. Acesta a subliniat că respectivul candidat nu vorbește nici despre valori creștine nici despre creștinism.

“Mai întâi, care <<valori creștine>>? Lupta cu răul din nano-cipurile strecurate perfid în băuturile răcoritoare, în 5G, vaccinuri și demonice operații de cezariană? Neutralitatea față de criminalul Agresor de la Răsărit? Suveranismul utopic și autarhismul distopic al României? Letala <<înțelepciune rusească>> care invadează și bombardează state suverane, amenințând Europa cu atacuri nucleare? Ortodoxismul care mărșăluiește cu <<fiii și fiicele>> țării spre tabere de inițiere în ultranaționalism ortodoxist cu iz legionar?” se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a lui Bănescu.

Acesta a continuat cu o altă întrebare, “Apoi, care creștinism? Cel degradat în creștinătatea de expresie magică a credinței epidermice care idolatrizează forma și ignoră conținutul? Cel unit cu politicul împotriva voinței divine exprimată clar de Iisus Hristos? Cel care oferă <<cele ale lui Dumnezeu>> cezarului (politicianului) și pe <<cele ale cezarului>> înalților slujitori ai lui Dumnezeu? Cel care a cedat tuturor celor trei ispite pe care Hristos le-a respins ferm?”

Vasile Bănescu a subliniat că, în ceea ce privește creștinismul autentic, acesta nu se exprimă “prin non-gândire, ignoranță, analfabetism cultural sau prin antisemitism și antieuropenism ca expresii ale unei aberante uri de sine”.

De altfel, Biserica Ortodoxă Română are o serie de reguli legate de atitudinea pe care preoții trebuie să o aibă în timpul tuturor campaniilor electorale. În ceea ce privește exprimarea susținerii pentru un anumit candidat BOR subliniază că preotul are obligația de a-și păstra neutralitatea.  

“În vederea respectării opțiunilor politice ale credincioșilor săi, preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic. Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.” se arată în decizia BOR.

Conform BOR, preoții nu au voie să se implice în niciun fel în politică, astfel nu poate fi membru al unui partid politic, să candideze la alegeri, să participe la campanii electorale sau să ocupe funcții de demnitar au înalt funcționar public. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday