Un studiu publicat în jurnalul The Lancet HIV a arătat că, deși medicamentele antiretrovirale și metodele de prevenire au atenuat răspândirea virusului HIV, ritmul observat până acum nu este suficient pentru atingerea obiectivului ONU, acela ca boala SIDA să nu mai reprezinte o amenințare la adresa sănătății publice la finalul acestui deceniu.

Mai concret, din 2010 în 2021, rata de infectare la nivel mondial a scăzut cu 22%, la 1,65 de milioane de cazuri, iar cea de deces cu aproape 40%, la 718 mii. Totuși, ritmurile nu sunt suficiente pentru atingerea obiectivului intermediar fixat de ONU pentru anul viitor, acela de a aduce la sub 370 de mii numărul de noi infecții și la sub 250 de mii numărul de decese.

Pe regiuni, rata de infectare a scăzut în Africa subsahariană de la 22% în 1995 la 8,7% în 2021. De altfel, anul trecut una din agențiile ONU a constatat că țările din regiune, Botswana, Eswatini, Rwanda, Tanzania și ZImbabwe, și-au atins obiectivele privind diagnosticarea. Totuși, în Europa Centrală și de Est și în Asia Centrală, trendul a fost invers, iar rata de infectare, deși mică, a crescut din 2010 în 2021, la 2,8%. Alte majorări au fost observate în Africa de Nord și Orientul Mijlociu. 

Deși studiul nu numește cauzele specifice pentru evoluțiile pe regiuni, printre factorii generali sunt un interes scăzut manifestat de decidenții politici, stigmatizarea celor care trăiesc cu virusul HIV, în unele cazuri chiar și violența îndreptată asupra acestora, precum și accesul inegal al populației la terapie. 

ONU prognozează că în 2039, numărul celor infectați cu virusul HIV va crește până la 44,4 milioane, la nivel mondial.

Infecția cu virusul HIV slăbește sistemul imunitar, iar, astfel, corpul devine mai vulnerabil la boli. În lipsa tratamentului, pacienții dezvoltă patologia numită SIDA. Virusul se transmite prin contact sexual neprotejat, prin transfuzii cu sânge infectat, ace contaminate sau de la mamă la copil în timpul sarcinii. 

Sursă: Financial Times

Foto: Sebastian Czapnik | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday