“Pe 20 ianuarie, ca unul dintre primele mele multe ordine executive, voi semna toate documentele necesare pentru a impune Mexicului și Canadei un tarif de 25% pentru TOATE produsele care intră în Statele Unite. Acest tarif va rămâne în vigoare până când drogurile, în special fentanilul, și toți străinii ilegali vor opri această invazie a țării noastre!”, este anunțul pe care președintele ales al SUA l-a făcut pe rețeaua sa de socializare Truth Social.
Totodată, Trump a declarat că va stabili tarife suplimentare și pentru China – cu 10% mai mult decât cele existente – până când Beijingul va lua măsuri pentru a împiedica fluxul de droguri ilegale în Statele Unite.
Din Canada, SUA importă petrol, mașini, plastic, lemn. Din Mexic importă majoritatea vehiculelor și a pieselor auto, dar și electronice, mobilă și alcool, iar din China, SUA obțin o cantitate semnificativă de electronice, pe lângă utilaje și materiale plastice. Totuși, Trump argumentează că este nevoie de aceste taxe și în contextul în care substanțele opioide, în special fentanilul, reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în Statele Unite.
Fentanilul este un drog sintetic extrem de puternic, utilizat inițial în scopuri medicale, dar care a devenit printre cele mai utilizate droguri în toată țara. Fentanilul ilegal este produs în principal în laboratoare din China și este traficat prin Mexic în SUA. De cele mai multe ori, este introdus în țară prin intermediul frontierelor sudice, dar acesta este produs și pe teritoriul canadian. De asemenea, din China sunt aduse și substanțele necesare producerii acestui drog. Ca răspuns la anunțul lui Trump, Ambasada Chinei a subliniat că Beijingul a comunicat cu SUA cu privire la operațiunile de combatere a traficului cu fentanil, “iar ideea că China ar permite cu bună știință ca substanțele necesare producerii fentanilului să ajungă în Statele Unite este complet contrară faptelor și realității”.
După anunțul făcut de Donald Trump, analiștii s-au declarat îngrijorați în legătură cu impactul economic pe care l-a avea aceste schimbări, precum costuri anuale suplimentare de 270 de miliarde de dolari, dar și creșterea prețurilor unei game largi de bunuri și, în final, chiar creșterea dobânzilor pentru cetățenii americani. Deja dolarul canadian a înregistrat o scădere de -1,2% față de dolarul american, iar peso-ul mexican una de -2%.
Deși Trump a afirmat în repetate rânduri că țările vizate plătesc tarifele, acestea sunt, de fapt, plătite de companiile care achiziționează bunurile importate, iar aceste costuri sunt, de obicei, transferate consumatorilor americani.
Sursa: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.