“Putem confirma că Rusia a lansat o rachetă balistică experimentală, cu rază intermediară. Aceasta a fost dezvoltată din modelul de rachetă balistică intercontinentală RS-26 Rubej”, a declarat joi seara Sabrina Singh, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, precizând că atât o rachetă cu rază intermediară (IRBM), cât și o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) au trasee de zbor similare, traiectorii înalte și pot transporta sarcini utile mari.

Russian Topol-M intercontinental ballistic missiles pass through Red Square in Moscow on May 7, 2019. (Source: Getty Images)

De principiu, o rachetă cu rază intermediară are o rază de acțiune cuprinsă între 3.000 de km și 5.000 de km, dar poate fi lansată și pe distanțe mai mici, așa cum s-a întâmplat joi. Încărcătura transportată poate fi de 50 de ori mai mare decât a unei rachete tactice de croazieră (Kinjal, Iskander, sau cele ATACMS americane trimise Ucrainei). Faptul că Rusia a modificat o rachetă balistică într-una hipersonică sugerează posibilitatea ca noua armă să fie una dirijabilă, ceea ce ar face-o și mai dificil de interceptat.

“Acesta este un nou tip de capacitate letală desfășurată pe câmpul de luptă. Este cu siguranță un motiv de îngrijorare pentru noi… Nu am o evaluare a impactului său în acest moment, dar este ceva de care, desigur, suntem îngrijorați”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.

Aparent fără legătură cu atacul de joi dimineața, dar la câteva ore după acesta, Pentagonul a decis să publice un raport privind necesitatea modificării “posturii nucleare a SUA”, cu scopul de a “susține capacitatea de a obține descurajarea nucleară, în lumina capacităților nucleare îmbunătățite ale Chinei și Rusiei”. Richard C. Johnson, secretar adjunct al Apărării, responsabil cu politica nucleară și combaterea armelor de distrugere în masă este citat în materialul publicat de Pentagon cu următoarea explicație: “Acum trăim într-o lume în care ne confruntăm cu mai mulți competitori înarmați nuclear, cu mai multe state care își măresc, își diversifică și își modernizează arsenalele nucleare și, din păcate, acordă prioritate rolului pe care armele nucleare îl joacă în strategiile lor de securitate națională”.

An aircraft soars in the sky.

Raportul vorbește despre pregătirea aeronavelor strategice cu bombe nucleare B61-13 (arme nucleare tactice, de dimensiuni mici), dar și de o “pregătire sporită a submarinelor din clasa Ohio (cele mai mari din flota SUA) cu rachete nucleare”. Documentul a fost înaintat deja Congresului în urmă cu o săptămână, dar Pentagonul a ales să facă public acest lucru la câteva ore după atacul rusesc cu racheta Oreșnik asupra regiunii ucrainene Dnipro.

În raportul său zilnic despre războiul din Ucraina, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) scrie că “nici atacul cu racheta balistică Oreșnik, nici declarația lui Putin din seara de 21 noiembrie, nu reprezintă o inflexiune semnificativă a capacităților de atac rusești, nici probabilitatea de a folosi o armă nucleară. Forțele ruse lansează în mod regulat rachete Iskander sau Kinjal, care pot purta și focoase nucleare, iar singura caracteristică fundamental nouă a atacului din 21 noiembrie a fost însăși racheta Oreșnik. Aceasta s-a dorit o demonstrație ostentativă a vehiculelor de reintrare în atmosferă (nr – specifice armelor hipersonice) pentru a amplifica spectacolul și amenințarea nucleară. Dar Occidentul menține opțiuni de descurajare credibile, iar zgomotul nuclear al lui Putin nu ar trebui să îi constrângă pe oficialii occidentali să oprească ajutorul pentru Ucraina. De altfel, Directorul CIA, Bill Burns, i-a avertizat pe factorii de decizie occidentali, în septembrie 2024, să nu se teamă de retorica nucleară a lui Putin, despre care a spus că este un bully care va continua să-și zdrăngăne armele din când în când”.

În același timp, riscul unor acțiuni rusești de sabotaj asupra țărilor occidentale care sprijină Ucraina este tot mai mare, iar Bloomberg scrie că serviciile de informații americane au transmis un avertisment către firmele contractoare din domeniul apărării, potrivit căruia Rusia ar încerca să recruteze oameni din aceste firme. “Serviciile speciale rusești recurg din ce în ce mai mult la metode agresive, în special implicând infractori pentru a organiza incendii, atacuri cibernetice și alte tipuri de sabotaj în Europa, ceea ce reprezintă o amenințare și pentru companiile americane din străinătate și, potențial, și pe plan intern”, se arată în nota citată de Bloomberg.

Surse: Pentagonul, Bloomberg, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday