Prestigioasa publicație britanică arată că, de la lansatoarele HIMARS, la avioanele F-16 și acum la rachetele tactice cu rază lungă (ATACMS), Administrația Biden a urmat o procedură similară, analizând luni de zile modul în care Rusia ar putea escalada după fiecare decizie a SUA de a ajuta militar Ucraina. “Decizia de acum este binevenită, dar ar fi fost și mai bine dacă ar fi venit mai devreme și cu mai puține restricții”, se arată în punctul de vedere al Boardului editorial al FT.

“În mod paradoxal, promisiunea lui Trump de a opri luptele din Ucraina odată ce va fi devenit președinte va face săptămânile următoare să fie și mai periculoase. Ambele părți vor încerca să câștige poziții de forță înainte de orice negociere. Rusia a început deja, intensificând bombardarea infrastructurii energetice a Kievului. De asemenea, Moscova a desfășurat în mod provocator 10.000 de soldați nord-coreeni în Kursk, angajând pentru prima dată în război soldați ai unei țări terțe, într-un mod mult mai direct decât ar putea fi implicat personalul american în programarea rachetelor cu rază lungă ale ucrainenilor. O mare parte din armele Rusiei sunt deja furnizate de Coreea de Nord sau Iran. Afirmația Kremlinului că Washingtonul pune acum gaz pe foc, este de o ipocrizie notorie”, mai scrie FT.

Dar, mai remarcă articolul, amânând atât de mult decizia corectă, Casa Albă a părut din nou nehotărâtă și reactivă, chiar dacă mișcarea de acum a lui Biden transmite Moscovei un mesaj valoros –  administrația sa nu va sta cu mâinile în sân până la învestirea lui Trump.

În același timp, FT consideră că “zăngănitul de săbii” pe care Moscova îl face după ce ucrainenii au început să folosească rachetele ATACMS are sensul tot de a descuraja Washingtonul. Este de așteptat ca Moscova “să furnizeze armament adversarilor SUA, așa cum ar fi rebelii Houthi, sau să se angajeze în sabotaje nerevendicate în altă parte. Dar este puțin probabil să urce mai multe trepte pe scara escaladării dintr-o dată”.

“Sarcina aliaților Ucrainei, în următoarele săptămâni, este să permită Kievului să reziste noilor atacuri ale Moscovei, pentru a așeza Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru negocieri, dar și să crească prețul plătit de liderul Rusiei pentru a-l determina să accepte un acord care ar păstra viabilitatea Ucrainei, ca țară. (…) Aliații europeni ar trebui să se pregătească pentru a prelua rolul Americii în finanțarea efortului de război al Ucrainei, în cazul în care eforturile lui Trump de a face o înțelegere ar eșua, dar el și-ar retrage totuși sprijinul pentru Kiev. Președintele ales al SUA a spus că «va asigura pacea prin forță». Pentru a maximiza șansele unei păci juste pentru Ucraina, susținătorii săi occidentali trebuie să demonstreze între timp această forță”, mai arată Boardul editorial al FT.

Editorialele semnate de Boardul FT sunt rare și exprimă puncte de vedere ale publicației pe ansamblu, în probleme de mare impact în lume.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday