Potrivit unui studiu întocmit de Institutul Australian de Științe Marine, 12 din cele 19 recife studiate au avut o mortalitate de până la 72%, din cauza unui fenomen masiv de albire, din această vară, și a două cicloane care au avut loc între decembrie 2023 – martie 2024. 

Această albire este determinată de mai mulți factori, precum creșterea temperaturii apei, poluarea, fenomene meteo extreme. Practic, coralii depind de o relație cu anumite microalge, care trăiesc în țesuturile lor. Aceste alge furnizează coralilor o mare parte din energia necesară prin fotosinteză și le dau și culoarea. Când coralii sunt stresați, alungă aceste alge, ceea ce îi face să devină albi, riscând să moară dacă stresul persistă. Anul acesta a avut loc al cincilea episod de albire în masă a recifului, din ultimii opt ani. 

În partea de nord a Marii Bariere de Corali, aproximativ o treime dintre coralii duri au murit, fiind “cel mai mare declin anual” de când guvernul a început să monitorizeze fenomenul, în urmă cu 39 de ani. Marea Barieră de Corali se întinde pe 2.300 de kilometri de-a lungul coastei statului Queensland (nord-estul Australiei) și este considerată cea mai mare structură vie din lume, iar aceasta găzduiește o biodiversitate extrem de bogată. 

“Marea Barieră de Corali își poate reveni, dar rezistența sa are limite. Nu poate fi atacată în mod repetat în acest fel. Ne apropiem rapid de un punct de cotitură”, a declarat Richard Leck, responsabil pentru oceane la WWF-Australia. Leck a adăugat că zona studiată este “relativ mică”, însă se teme că atunci când va fi publicat raportul complet, anul viitor, vor fi observate “niveluri similare de mortalitate” în întreaga Mare Barieră de Corali. 

Sursă: Barron’s

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday