Analiza a fost realizată pe baza datelor din sute de cercetări, reunite într-o bază de date compilată de site-ul Carbon Brief, iar informațiile subliniază nevoia urgentă de acțiuni concrete pentru combaterea sau controlarea efectelor schimbărilor climatice. Studiile permit realizarea de comparații între aspecte legate de climă și vreme, în perioada preindustrială și în prezent, folosind modele computerizate, iar majoritatea se axează pe Europa, America de Nord și China.
Analiza de acum a avut în vedere examinarea impactul încălzirii globale alimentată de activitatea umană asupra vremii extreme, cercetătorii argumentând că influența umană a creat situații fără precedent. Peste 500 de valuri de căldură, inundații, furtuni, perioade de secetă și incendii de vegetație au fost semnificativ mai puternice sau mai dese din cauza schimbărilor climatice, alimentate de activitățile oamenilor.
“Impactul tot mai mare al schimbărilor climatice în intensitatea evenimentelor meteorologice extreme este cu siguranță îngrijorător”, a declarat dr. Joyce Kimutai de la Imperial College London, parte a grupului World Weather Attribution și consilier al delegației Cop29 din Kenya.
Fenomenele meteorologice extreme din prezent demonstrează impactul major al arderii combustibililor fosili asupra climei. Acestea afectează oamenii cu o severitate și o frecvență nemaiîntâlnite, iar cercetătorii atrag atenția că situația arată astfel în condițiile în care temperatura din perioada preindustrială a fost depășită cu 1,3 grade Celsius. Experții avertizează că orașele, spitalele, infrastructura sau fermele nu sunt pregătite pentru schimbări profunde, cauzate de creșterea temperaturii medii globale cu peste 1,5 grade Celsius.
Oamenii de știință au efectuat, de asemenea, estimări pentru a arăta cum ar fi putut arăta lumea dacă activitățile umane nu ar fi determinat schimbări atât de profunde și catastrofale la nivelu climei. Un studiu publicat în jurnalul științific Nature a constatat că unul din trei nou-născuți (aproximativ 10 mii într-un an) ar fi supraviețuit, dacă temperatura globală nu trecea de limitele normale. Au fost evaluate țările cu venituri mici și medii, între 2001 și 2019.
Un alt studiu, legat de decesele cauzate de căldură din timpul verii, în perioada 1991-2018, a evidențiat impactul mortal al încălzirii globale în cele 43 de țări analizate. Oamenii de știință au estimat aproximativ 100 de mii de decese pe an, provocate de caniculă, adică milioane de vieți pierdute, pe parcursul a două decenii.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.