Financial Times citează politicieni germani, atât din opoziție, cât și din coaliția de guvernare (rămasă în minoritate) care lasă de înțeles că un vot în Bundestag (parlamentul german), care l-ar obliga pe Olaf Scholz să trimit Ucrainei rachetele Taurus, este iminent. Nu numai Verzii, care au portofoliul Externelor și care au rămas în coaliția de guvernare a lui Scholz spun asta, ci și CDU, principalul partid de opoziție acum, care se profilează ca viitor partid de guvernare, după anticipatele din februarie.
Parlamentarul Johann Wadephul, care se profilează ca un posibil ministru al Apărării într-un viitor guvern condus de CDU, a criticat reticența lui Scholz, spunând că soarta Ucrainei se va schimba doar dacă va putea ataca ținte militare adânc în teritoriul Rusiei: “În timp ce Biden a luat decizia corectă, cancelarul se încăpățânează … fără să țină cont de consecințe și fără să aibă o majoritate parlamentară”, a declarat Wadephul pentru Financial Times.
Dacă CDU și Verzii ar vota pentru trimiterea de rachete Taurus Ucrainei, FDP, partid proaspăt ieșit de la guvernare, oficial încă mai analizează votarea unei astfel de moțiuni. Dar un europarlamentar al acestui partid a declarat pentru FT că votul va fi în favoarea Ucrainei, ceea ce conturează o majoritate destul de clară, chiar dacă socialiștii lui Scholz (SPD) ar continua să se opună. Un purtător de cuvânt al cancelarului a reiterat, luni, această poziție. Pe de altă parte, este posibil ca, săptămâna trecută, când Scholz a vorbit la telefon cu Putin, atrăgând critici din partea lui Zelenski dar și a aliaților, să fi avut deja cunoștință de faptul că Joe Biden urmează să autorizeze lovirea Rusiei cu rachete ATACMS.
Franța și Anglia, care și-au exprimat încă din primăvară susținerea pentru autorizarea Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei, nu au acordat-o totuși, din cauza ezitărilor SUA.
Acum Ucraina are această autorizare, dar numai pentru ținte din regiunea rusă Kursk, pentru a da un semnal masării de trupe nord-coreene.
Spre deosebire de rachetele americane ATACMS, cu o rază de 300 de km, cele germane, Taurus, au nu numai o rază de până la 500 km, dar sistemul lor de detonare (focosul) este mult mai eficient împotriva unor structuri consolidate, precum buncărele și podurile.
Anterior, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a povestit o discuție pe care a avut-o cu Scholz despre rachetele Taurus, acesta explicându-i că nu se teme numai de un răspuns al Moscovei, ci și de faptul că Germania are doar câteva sute de astfel de rachete, care ar constitui singurul mod de descurajare în cazul unui atac rusesc asupra țării sale.
Nici rezervele SUA de rachete ATACMS cu rază lungă nu sunt mari (aveau circa 1.500 înainte de atrimite din ele Ucrainei), dar producția a fost reluată anul trecut.
Experții cred însă că autorizarea Ucrainei de a folosi aceste arme occidentale nu va aduce un impact semnificativ asupra războiului, dacă acțiunea este limitată la regiunea rusă Kursk. Oricum, mai arată FT, “discuțiile prelungite și foarte mediatizate cu privire la armele cu rază lungă de acțiune a oferit Moscovei posibilitatea de a-și muta multe dintre aerodromurile și bazele sale din raza de acșiune a ATACMS”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.