Autoritățile americane cer vânzarea Chrome către o altă entitate, deoarece browserul, ajutat de motorul de căutare al Google, reprezintă “un punct de acces cheie către utilizatori”, în condițiile în care browserul Chrome controlează aproximativ 61% din piața din SUA.
Conform unor oficiali americani citați de Bloomberg, Departamentul de Justiție (DOJ) va solicita unui judecător și să impună Google anumite măsuri legate de sistemul de operare Android și de inteligența artificială. De exemplu, o propunere urmărește ca Google să decupleze sistemul de operare Android de celelalte produse ale sale, inclusiv de motoarele de căutare și de magazinul de aplicații mobile Google Play, care sunt în prezent vândute la pachet.
De asemenea, referitor la AI, o altă propunere a DOJ urmărește ca Google să fie forțată să ofere mai multe opțiuni site-urilor web pentru a împiedica utilizarea conținutului lor de către chatbotul Gemini, care va deveni cel mai probabil un asistent prezent în toate produsele companiei și care poate urmări activitatea online a utilizatorilor. Specialiștii subliniază că, astfel, compania poate să utilizeze aceste date pentru a direcționa mai eficient reclamele, care generează cea mai mare parte a veniturilor sale.
Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze aceste informații, dar Google a reacționat prin intermediul unui vicepreședinte al companiei, care a acuzat guvernul american că “promovează o agendă radicală care depășește cu mult problemele juridice din acest caz și care ar dăuna consumatorilor”.
Cazul a fost intentat în timpul primei Administrații Trump și a continuat și în timpul președintelui Joe Biden. Acesta marchează cel mai agresiv efort al Departamentului de Justiție de când Washingtonul a încercat fără succes să divizeze Microsoft în entități separate, în urmă cu peste 20 de ani. Acum, realegerea lui Donald Trump la președinție ar putea avea cel mai mare impact asupra cazului. Cu două luni înainte de alegeri, acesta a afirmat că va acționa în justiție Google pentru ceea ce el numește ca fiind “o părtinire” împotriva sa. O lună mai târziu, Trump a sugerat că ar vrea separarea companiei în mai multe entități separate.
Sursa: Bloomberg
Sursa foto: Vasile Bobirnac | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.