Publicația britanică The Telegraph scrie că Rusia poartă discuții chiar la summitul climatic de la Baku cu oficiali azeri, pentru un așa-numit “acord de schimb”, care ar face ca gazele rusești să continue să curgă spre Europa și după finalul acestui an, când ucrainenii vor închide complet tranzitul spre Slovacia și Ungaria.

În cadrul schemei propuse de Moscova, gigantul rus Gazprom, ar urma să exporte gazele sale către Azerbaidjan, iar compania azeră Socar (prezentă și în România) ar exporta gaze azere, care nu au interdicție de export, făcând practic un schimb (swap) ce ar permite Rusiei să continue exportul către țările UE. Deși companiile europene ar semna contracte cu Azerbaidjan și nu ar mai avea relații contractuale cu rușii, banii lor ar ajunge totuși, în final, în Rusia. Azerbaidjanul deține rezerve importante de gaze proprii, dar, spre deosebire de Rusia, nu are infrastructura de export pentru a trimite cantități substanțiale direct în Europa. Așa că, din Azerbaidjan, gazele azere sau rusești ar ajunge în UE tot prin Ucraina.

În ciuda războiului, Moscova încă plătește Kievului peste 700 de milioane de euro pe an pentru a transporta gaze în Europa prin Ucraina, spre Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova. Acest acord, semnat în 2019, expiră la sfârșitul acestui an și nici Ucraina, nici UE, nu doresc prelungirea lui.

În vară, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat că guvernul său este în discuții cu Azerbaidjan cu privire la acest schimb de gaze între Baku și Moscova. Analiștii consideră că simpla rutare a gazelor rusești prin Azerbaidjan nu reduce nici dependența UE de acestea, nici nu diminuează pârghia de șantaj a Moscovei asupra Europei.

“Europa încă nu are capacitatea sau voința politică de a se îndepărta de gazele rusești înainte de 2027. Putin încă are capacitatea de a crea volatilitate și de a împinge prețurile mai sus”, a comentat pentru The Telegraph Thierry Bros, profesor la Sciences Po Paris și colaborator la Natural Gas World.

După trei ani de război, Uniunea Europeană încă își asigură 17% din necesarul de gaze din Rusia, față de 30%, înainte de conflict, beneficiare fiind până acum Austria, Ungaria și Slovacia. Sâmbătă, Gazprom a oprit livrările către Austria, dar fără a-și diminua exporturile, Slovacia și Ungaria preluând cantitățile suplimentare.

Analiza integrală pe The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday