Transocean Barents a ajuns duminică la Constanța, după 18 zile de călătorie de la Cartagena (Spania), unde a fost pregătită pentru intrarea în Marea Neagră. Pentru a putea trece pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor, turla de 220 de tone a platformei a fost coborâtă, iar la Constanța trebuie acum realizată operațiunea inversă, de ridicare a ei.

Ulterior, platforma, care este semisubmersibilă, va porni către perimetrul Neptun, aflat la circa 160 km în larg, iar din 2025 va începe operațiunile de foraj. Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producție și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, precum și conducta principală de gaze, către Tuzla.

img_Neptun Deep Black Sea Map

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz, presupun o investiție inițială de până la 4 miliarde de euro, iar primele livrări de gaze, în flux comercial, ar urma să aibă loc din 2027. Producția totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, pe parcursul mai multor ani. În prezent, România produce anual 10 miliarde de metri cubi de gaze.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday