Politico arată într-o analiză, în care sunt citați mai mulți oficiali americani din timpul primei Administrații Trump, că președintele ales al SUA are convingerea că tarifele americane sunt mai mici decât cele ale UE și ale altor parteneri occidentali. Astfel, subliniază că este important ca oficialii UE să ia în serios promisiunile din timpul campaniei lui Trump.

“Președintele Trump a vorbit în mod repetat în timpul campaniei despre această idee, a unui tarif de bază pentru toate importurile de la toți partenerii noștri comerciali”, a declarat Kelly Ann Shaw, fost asistent adjunct al președintelui pentru afaceri economice internaționale, în timpul primului mandat al lui Trump. Oficialul a subliniat că Trump vrea ca tarifele să fie “reciproce”, astfel că viitorul președinte “ar dori de la Europa sau de la oricare dintre ceilalți parteneri comerciali ai noștri, probabil, să își reducă tarifele.”

Totuși, subliniază Politico, datele contrazic afirmațiile lui Donald Trump și arată că diferențele nu sunt atât de mari. Potrivit Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), tariful mediu al SUA a fost de 3,3% în 2023, iar al UE a fost de 5%, în același an. În analiză se explică faptul că atenția lui Trump a fost atrasă de un tarif anume, cel practicat de UE pentru autovehicule, de 10%, comparativ cu cel de 2,5% al SUA. Totodată, tariful în domeniul agricol al UE este de 11,3%, comparativ cu 4,6% în SUA, iar agricultorii americani sunt nemulțumiți de barierele impuse de standardele pe care produsele destinate spațiului comunitar trebuie să le îndeplinească, idee susținută și de Trump.

Astfel, pentru a rezolva situația Trump a spus că va impune un tarif transfrontalier de până la 20% pentru toate importurile din SUA, în valoare de 3 mii de miliarde de dolari. Acesta va viza diverse produse din UE, inclusiv mașini și produse farmaceutice. Politico subliniază, însă că o astfel de măsură ar încălca angajamentele făcute de Statele Unite în cadrul OMC. Totuși, situația nu ar reprezenta o piedică în calea planurilor lui Trump întrucât măsura poate fi justificată ca vizând securitatea națională. 

Un alt oficial american din timpul anterioarei Administrații Trump, Everett Eissenstat, fost asistent adjunct al președintelui pentru afaceri economice internaționale, avertizează de asemenea că UE nu trebuie să considere afirmațiile lui Trump o cacealma. “Președintele a fost destul de consecvent în a face ceea ce spune că va face, iar echipa pe care o construiește este făcută pentru asta.” De asemenea, a adăugat că chiar dacă mulți republicani nu sunt de acord cu măsurile pe care vrea să le implementeze președintele, o parte din ei s-au obișnuit cu abordarea acestuia din primul mandat, iar alții nu se vor opune din cauza dimensiunii victoriei acestuia la alegerile prezidențiale. 

Ignacio García Bercero, purtătorul de cuvânt al Comisie Europene din timpul primului mandat al lui Trump, a declarat că UE trebuie să fie pregătită să riposteze, dar să și țină cont de propriile interese economice. În cazul în care Trump chiar va impune un tarif de 10% sau 20%, Bruxelles-ul nu ar trebui să se ridice la același nivel, ci să folosească o abordare mai strategică pentru a evita o problemă a pierderii exporturilor către SUA și a creșterii costurilor pentru companiile și consumatorii europeni, a argumentat García Bercero.

Sursă: Politico

Foto: Joe Sohm | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday