Un studiu, publicat în revista Nature, arată că fragmentele recuperate de pe fața ascunsă a Lunii au vârste diferite, de 4,2 miliarde și 2,8 miliarde de ani, ceea ce sugerează o activitate vulcanică îndelungată, care a durat cel puțin 1,4 miliarde de ani. Conform specialiștilor, este cea mai veche dovadă de vulcanism lunar descoperită până acum, iar datele indică o activitate geologică mai complexă și mai lungă decât se credea anterior.
“Mostrele Chang’e-6 oferă o oportunitate unică de a înțelege vulcanismul de pe fața ascunsă a Lunii, completând datele din misiunile anterioare”, a declarat Qiu-Li Li, cercetător la Academia Chineză de Științe.
Mostrele de bazalt recuperate diferă în compoziție atât între ele, cât și față de cele colectate în misiunile anterioare, cele americane Apollo, sovietice Luna și chinezești Chang’e-5, desfășurate pe partea vizibilă a Lunii. Aceste diferențe sugerează că există surse de magmă distincte în manta lunară, ceea ce indică o activitate vulcanică mai diversificată și mai complexă pe partea îndepărtată a satelitului natural al Pământului.
Conform studiului, deși momentul exact și durata vulcanismului lunar rămân neclare și, probabil, au variat în funcție de diferite regiuni, unele erupții vulcanice de mică amploare ar fi avut loc și cu aproximativ 120 milioane de ani în urmă
La fel ca Pământul, Luna s-a format acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, iar vulcanismul lunar implică erupția magmei din manta către suprafața Lunii. Cu toate acestea, spre deosebire de Pământ și alte corpuri planetare, cum ar fi Venus, Luna nu mai prezintă semne de vulcanism activ. Acesta a fost posibil în trecut ca urmare a căldurii interne generate de radioactivitatea și de răcirea inițială a Lunii. Acești factori s-au diminuat, însă, treptat, ducând la răcirea mantei și la încetarea vulcanismului.
Sonda chineză Chang’e-6 a aselenizat, în iunie 2024, în Bazinul Polului Sud-Aitken, zona cu crusta cea mai subțire a Lunii. De acolo, a recuperat, pentru prima dată în istorie, mostre de 1,9 kg de pe suprafața îndepărtată a Lunii, care este niciodată îndreptată spre Pământ.
Sursă alternativă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.