Stația Spațială Internațională (SSI), de mărimea unui teren de fotbal, trebuie să rămână presurizată și umplută cu oxigen constant pentru a putea găzdui echipele de astronauți care ajung pe aceasta. Aceasta este, însă, împărțită din anul 2000, în două secțiuni separate, dar conectate, una fiind administrată de Rusia, iar cealaltă de Statele Unite. Scurgerile, care au fost identificate încă din 2019, se manifestă la nivelul unui tunel care leagă modulul rusesc, numit Zvezda, de un port de andocare care primește navele spațiale ce vin cu marfă și provizii.
Deși de-a lungul timpului situația a fost ținută sub control, oficialii din SUA, care o monitorizează consideră acum că rata la care modulul pierde aer a ajuns la un nivel record, ceea ce ar putea amenința siguranța echipajului, potrivit unui raport al Biroului Inspectorului General al NASA. Agenția spațială “și-a exprimat îngrijorarea cu privire la integritatea structurală a modulului, care prezintă scurgeri, și la posibilitatea unei defecțiuni catastrofale”, conform unui fost astronaut al NASA, Bob Cabana.
Roscosmos, în schimb, și-a îndrumat cosmonauții să caute și să abordeze zonele problematice, ceea ce a redus rata scurgerilor. Astfel echipa rusă consideră că o “dezintegrare catastrofală nu este realistă”, conform lui Cabana. “Rușii cred că operațiunile sunt în continuare sigure – dar nu pot dovedi acest lucru pentru a ne convinge. Și SUA consideră că nu este sigur, dar nu putem dovedi acest lucru pentru a convinge rușii”, a adăugat acesta. NASA dorește, pentru a rezolva situația, ca o echipă independentă să vină și să ofere o evaluare. Roscosmos a refuzat să ofere un răspuns pentru CNN în acest sens.
Până când se va ajunge la un consens au fost adoptate o serie de măsuri stricte. Cosmonauților li s-a cerut să păstreze segmentul cu scurgeri sigilat în permanență, ca soluție care să mulțumească ambele părți. Acesta trebuie deschis însă pentru anumite operațiuni, iar în acel moment treapta care separă cele două părți ale Stației Spațiale Internaționale este închisă, astfel încât astronauții americani să nu fie puși în pericol.
Problema este accentuată de faptul că fisurile sunt “foarte mici, nu sunt vizibile cu ochiul liber și au suporturi și conducte în apropierea lor, ceea ce face dificilă introducerea instrumentelor de evaluare în aceste zone”, a afirmat NASA pentru CNN. Experții ruși susțin că scurgerile din SSI sunt cauzate de vibrațiile sistemelor mecanice, care figurează treptat metalul. Pe de altă parte, NASA spune că problema este mai complexă și ține de stresul mecanic, factorii de mediu și eventuale defecte de fabricare din materialele modulului.
Sursă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.