Comisia explică faptul că producția industrială, construcțiile rezidențiale și serviciile IT și de transport și-au încetinit ritmul de creștere din cauza cererii slabe din partea partenerilor comerciali ai României și a creșterii rapide a salariilor și a prețurilor la energie. Deși consumul privat a fost unul ridicat, contribuția sa a fost diminuată de balanța negativă a deficitului comercial. De asemenea, creșterea investițiilor private a fost temperată de incertitudinile legate de măsurile fiscal-bugetare care vor fi aplicate din 2025. Din această cauză, executivul european a evaluat că PIB-ul României va crește cu doar +1,4% în acest an, în condițiile în care în primăvară anticipa un avans de +3,3%. 

Pentru următorii doi ani, prognoza indică creșteri de +2,5%, respectiv +2,9%, datorită revenirii treptate a cererii externe și a exporturilor, a consumului privat și a accelerării investițiilor private. Totuși, balanța comercială negativă și creșterea rapidă a cheltuielilor publice (în special cu salariile, cu bunurile și serviciile și cu pensiile) ar urma să adâncească deficitul bugetar la aproape 8% din PIB la final de 2024, arată Comsia, în condițiile în care acesta a fost de 6,5% în 2023. În primăvară, Bruxelles-ul estima că România va încheia anul cu un deficit de 6,9%.

Referitor la inflație, executivul european se așteaptă ca aceasta să încheie anul la circa 5,5%, pe fondul ieftinirii accelerate a energiei, și să intre în ținta de 2,5% a Băncii Naționale abia la final de 2025. De precizat este că, la începutul săptămânii, BNR și-a modificat în creștere prognoza de inflație la final de 2024, de la 4% la 4,9%.

De menționat este că prognoza de toamnă nu ține cont de impactul măsurilor de reducere a deficitului, prezentat de România la 25 octombrie. Profit.ro rezuma atunci că planul include eliminarea unor stimulente fiscale și a unor facilități pentru anumite categorii de angajați, menținerea cotei unice de impozitare, a pragului pentru IMM-uri, reducerea dependenței companiilor de stat de sprijinul de la bugetul central, precum și reașezarea impozitelor pe profit, pe venit și pe salarii, a taxelor pe valoare adăugată și a accizelor.

Amintim că în septembrie, guvernul a redefiniti ținta de deficit bugetar la 6,94% din PIB, în rectificarea bugetară adoptată la acel moment. O lună mai târziu, premierul Marcel Ciolacu anunțat că, în urma negocierilor, executivul european a acceptat un plan de măsuri din partea României pentru reducerea deficitului la sub 2,5%, într-o perioadă de șapte ani. 

Sursă/Grafic: Comunicatul Comisiei Europene

Foto: Rochu2008 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday