DIICOT a transmis în această dimineață că, pe 12 noiembrie, au fost efectuate trei percheziții domiciliare în localitățile Ozun și Chilieni din județul Covasna, într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și trafic de minori.

Potrivit procurorilor, încă din anul 2013, cinci bărbați și o femeie (membri ai aceleiași familii) au constituit un grup infracțional organizat, exploatând prin muncă pe teritoriul Ungariei mai multe victime, inclusiv copii. Cele șase persoane, împreună cu un al șaptelea inculpat care acționa exclusiv pe teritoriul Ungariei, au fost reținuți.

Membrii grupării au recrutat persoane vulnerabile, cu situații financiare dificile și fără relații de familie stabile, pentru a evita astfel riscul de a fi căutate de rude. “Astfel, victimele predilecte ale făptuitorilor au fost cele provenite din centrele de plasament, care prin promisiuni false, respectiv salariu de 80.000-100.000 forinți lunar, cazare și masă, program de muncă de 8 ore pe zi, 5 sau 6 zile pe săptămână în cadrul unei întreprinderi din Ungaria, au fost ușor de convins și exploatat“, precizează procurorii.

Persoanele vătămate erau transportate ulterior în Ungaria, unde erau deposedate de documente. “Acestea au fost cazate fie într-un imobil impropriu, alături de alte 20-25 de persoane, într-o baracă de scândură, fără mobilier, sau în beciul unei locuinței, de unde erau transportate la o fabrică de prelucrare a deșeurilor menajere situată într-o altă localitate și obligate să muncească“, informează DIICOT.

Persoanelor vătămate li s-a impus, inclusiv prin acte de violență, un program de lucru la limita suportabilității fizice și psihice, respectiv între 12, 18 ore și chiar 24 de ore, 7 zile pe săptămână și un regim de viață inuman constând în supravegherea permanentă în timpul muncii, lipsa hranei și a unor condiții minime de locuit, refuzarea asistenței medicale și obligarea la prestarea altor munci gospodărești după programul de lucru. Sumele de bani rezultate din activitatea infracțională au fost însușite aproape integral de către membrii grupului infracțional organizat“, arată procurorii.

DIICOT a colaborat cu Ungaria, sub egida Eurojust, în ancheta deschisă în noiembrie 2023. Astfel, concomitent cu acțiunea desfășurată pe raza județului Covasna, au fost puse în aplicare cinci mandate de percheziție pe teritoriul Ungariei. În cursul perchezițiilor efectuate în Ungaria au fost identificate peste 20 de persoane, posibil victime ale traficului de persoane.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday