Verdictul a fost pronunțat marți dimineață și se referă la hotărârea din 2021, dată de un tribunal olandez, prin care gigantul producător de petrol și gaze naturale, Shel era obligat să reducă emisiile de carbon cu 45%, față de nivelurile din 2019, până în 2030. Hotărârea nu viza doar emisiile produse în mod direct de Shell, ci și pe cele generate de oameni, în urma utilizării produselor Shell, de exemplu la mașini.
În hotărârea din 2021, instanța stabilise că Shell trebuie să respecte prevederile Acordului de la Paris, conform căruia o reducere netă de 45% a emisiilor de CO2 până în 2030 este necesară pentru a îndeplini obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Shell își asumase un obiectiv de reducere a emisiilor de doar 20%, considerat de judecători insuficient, grupul fiind acuzat că a încălcat drepturile fundamentale ale omului, întrucât prin activitatea sa a contribuit la agravarea crizei climatice.
Gigantul petrolier a contestat decizia din 2021 a instanței susținând că o politică eficientă, și nu litigiile, va ajuta acțiunile împotriva schimbărilor climatice. Anul acesta, în timpul audierilor din aprilie de la Haga, avocatul Shell a declarat că acest caz “nu are nicio bază legală” și “obstrucționează rolul pe care Shell îl poate și vrea să îl joace în tranziția energetică”.
Cazul a fost deschis de Friends of the Earth Netherlands și alte șase organizații, care au depus dosarul în 2019, motivând că emisiile companiei au afectat drepturile fundamentale pentru mii de cetățeni olandezi, prin alimentarea schimbărilor climatice. Hotărârea primei instanțe, din 2021, a fost considerată “un punct de cotitură în istorie”, deoarece a fost pentru prima dată când o companie, nu un stat, a fost obligată în instanță să respecte prevederile Acordului Climatic de la Paris.
Deși a făcut apel la această decizie, Shell nu a mai avut voie să continue să își extindă activitățile ce presupun extracția de petrol și gaze naturale până la încheierea apelului. Totuși, grupurile de mediu au arătat, într-un raport, că compania a aprobat cel puțin 20 de “noi active de extracție de petrol și gaze” din 2021. De asemenea, au evidențiat că “o parte semnificativă” a cheltuielilor ce trebuiau alocate pentru “soluții energetice regenerabile” în 2021, a fost direcționată către “investiții în gaze care distrug clima”. Doar 1,5% din cheltuielile totale ale Shell în 2021 au fost investite în proiecte de energie solară și eoliană regenerabilă, potrivit raportului.
Organizațiile de mediu nu au precizat încă dacă vor face un nou apel la Curtea Supremă a Olandei.
Sursă: DW
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.