Deși inflația din mai multe economii avansate a revenit la un nivel considerat aproape normal, costurile ridicate ale vieții reprezintă, în continuare, o problemă pentru consumatori, din cauza efectelor pe termen lung, explică Financial Times. Această nemulțumire economică a fost un factor important în decizia americanilor de a-l vota pe Donald Trump în defavoarea Kamalei Harris, dar o influență semnificativă a avut-o și în Marea Britanie și Japonia. Totodată, conform sondajelor, inflația va fi un subiect important și pentru alegerile din Germania și Canada, de anul viitor.
“Este nevoie de timp ca o creștere a prețurilor să-și facă loc prin sistemul electoral. Pentru un alegător de rând, inflația se termină atunci când el se obișnuiește cu noile niveluri ale prețurilor. Încă nu suntem în acel punct”, a explicat Robert Ford, profesor de științe politice la Universitatea din Manchester.
Salariile au început să crească într-un ritm mai rapid decât prețurile, însă încrederea consumatorilor în politicieni rămâne sub nivelurile de dinainte de pandemie. Prețurile în țările membre din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au crescut cu aproximativ 30% de la sfârșitul anului 2019, iar costul alimentelor a înregistrat o creștere de aproximativ 50%, fiind o problemă pentru gospodăriile care se confruntă cu probleme financiare. “Consumatorii (și alegătorii) tind să-și amintească foarte bine nivelurile anterioare ale prețurilor”, explică un alt economist pentru FT.
Izabella Weber, profesor de economie la Universitatea din Massachusetts Amherst, a declarat că, din punct de vedere istoric, “o explozie a inflației poate destabiliza societatea și sistemul politic”. Conform lui Weber, creșterea recentă a prețurilor a fost o provocare inclusiv pentru economiile dezvoltate, care nu au avut astfel de niveluri ridicate de inflație din anii 70, iar pe măsură ce oamenii se chinuie să-și permită bunurile de bază, scade și încrederea în sistemul politic.
Germania este un bun exemplu, îndreptându-se spre posibile alegeri anticipate odată cu riscul de prăbușire a coaliției cancelarului Olaf Scholz. Tensiunea economică a întărit sprijinul pentru extrema dreaptă (AfD) și extrema stângă (BSW), care împreună ar putea obține chiar și un sfert din totalul voturilor. Totodată, în Germania, 44% dintre cetățeni sunt îngrijorați de ce se va întâmpla cu stilul lor de viață actual, un subiect care este și mai pronunțat în rândul susținătorilor BSW și AfD. Partide de extremă dreapta din Austria, Franța, Italia încearcă să crească în popularitate și contestă politicile economice actuale.
Între timp, în Canada, liderul conservator, Pierre Poilievre, se folosește de costul ridicat al vieții pentru a avea un avantaj în fața premierului Justin Trudeau, chiar dacă inflația este relativ scăzută, la 1,6%. Creșterea prețurilor este, totuși, o preocupare importantă pentru canadieni, iar mulți dintre ei au dubii legate de îmbunătățirea lor. La fel și în Marea Britanie, unde criza costului vieții rămâne o problemă politică majoră, chiar dacă inflația a scăzut.
Sursă: FT
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.