Update: Un reprezentant al lui Donald Trump a transmis sâmbătă seară, potrivit Reuters, că Bryan Lanza nu a vorbit în numele lui Trump, precizând că “Bryan Lanza a fost un antreprenor [angajat] pentru campanie. El nu lucrează pentru președintele Trump și nu vorbește în numele acestuia“.

Știrea în forma inițială: Un consilier al președintelui ales Donald Trump a declarat că viitoarea administrație se va concentra pe obținerea păcii în Ucraina, și nu pe recâștigarea teritoriului ocupat de Rusia: “Crimeea e pierdută”.

Bryan Lanza, un strateg al partidului republican, consilier politic al lui Trump încă din campania sa din 2016, a declarat pentru BBC că administrația Trump îi va cere președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să se concentreze pe o “versiune realistă pentru pace. Și dacă președintele Zelenski vine la masa negocierilor și spune, <ei bine, putem avea pace doar dacă avem Crimeea>, ne demonstrează că nu vorbește serios. Crimeea e pierdută“.

A adăugat că, dacă recuperarea peninsulei “cu ajutorul soldaților americani” este prioritatea lui Zelenski, atunci va rămâne singur, adică fără ajutor din partea SUA. CNN subliniază că SUA nu au dislocat niciodată soldați americani pentru a lupta în Ucraina și nici Kievul nu a cerut trupelor americane să lupte în numele ei, ci a solicitat ajutor militar american pentru a-și înarma propriii soldați. Lanza nu a menționat zonele ocupate ulterior de ruși din estul Ucrainei, dar a spus că recâștigarea Crimeei de la Rusia este nerealistă și “nu este obiectivul Statelor Unite“.

Democrații l-au acuzat pe Trump că s-a apropiat de președintele rus Vladimir Putin și spun că abordarea lui față de război echivalează cu o capitulare pentru Ucraina, care va pune în pericol întreaga Europă. În timpul campaniei electorale, Trump a spus în mod repetat că ar putea pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina “într-o singură zi“, fără să ofere detalii.

Lanza a criticat, de asemenea, sprijinul pe care administrația Biden-Harris și țările europene l-au acordat Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022. La începutul acestui an, Camera Reprezentanților SUA a aprobat un pachet de 61 de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina, iar SUA au fost cel mai mare furnizor de arme al țării invadate de Rusia. Între februarie 2022 și sfârșitul lunii iunie 2024, echipamentele militare oferite Kievului depășesc valoarea de 55,5 miliarde de dolari.

Un membru al Consiliului de Securitate Națională, care a servit anterior sub conducerea lui Trump, a declarat miercuri pentru Wall Street Journal, sub protecția anonimatului, că “Oricine, indiferent ce poziție ocupă în cercul lui Trump, care pretinde că are o viziune diferită sau o fereastră mai detaliată asupra planurilor sale cu privire la Ucraina, pur și simplu nu știe despre ce vorbește”, deoarece “Trump are propria agendă privind problemele de securitate națională“.

Trump a vorbit cu Zelenski după câștigarea alegerilor, discuții la care a participat și miliardarul Elon Musk. O sursă din biroul prezidențial al Ucrainei a declarat pentru BBC că “conversația a fost, în general, foarte caldă și plăcută” și că a durat aproximativ jumătate de oră. La începutul acestei săptămâni, și Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa electorală și a spus că afirmația lui Trump că poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina “merită atenție”.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014. Opt ani mai târziu, a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei și a ocupat teritoriile din estul țării. Donald Trump a transmis în repetate rânduri că prioritatea sa este să pună capăt războiului și să stopeze ceea ce el definește drept o scurgere a resurselor SUA, adică ajutorul militar acordat Ucrainei. CNN relatează că este de așteptat ca Trump să se ocupe de discuțiile de pace cu un cerc apropiat de consilieri odată ce va fi învestit. În mai, un articol scris de doi dintre foștii săi șefi de securitate națională spunea că SUA ar trebui să continue furnizarea de arme, dar să condiționeze sprijinul de intrarea Kievului în discuții de pace cu Rusia.

Articolul integral la BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday