Oficialii Pentagonului discută despre cum vor acționa dacă Trump va emite ordine de desfășurare a trupelor în serviciu activ pe plan intern sau dacă va concedia angajați apolitici, au declarat oficialii Apărării pentru CNN, deoarece președintele ales a sugerat că ar fi deschis să folosească forțele armate pentru aplicarea legii sau pentru deportările în masă promise în campanie, și a indicat că dorește să “elimine corupții” din instituția de securitate națională din SUA.

Luna trecută, Trump a spus că armata ar trebui folosită pentru a gestiona ceea ce el numea “inamicul din interior” și “nebunii de stânga radicală”. Alegerea lui Trump a ridicat, de asemenea, întrebări în interiorul Pentagonului cu privire la ce s-ar întâmpla dacă președintele ar emite un ordin ilegal, în special dacă numiții săi politici din cadrul departamentului nu au curajul să respingă ideile sale.

În acest sens, oficialii iau în calcul diverse scenarii, în timp ce se pregătesc pentru o reorganizare Pentagonului. “Cu toții ne pregătim și planificăm pentru cel mai rău scenariu, dar realitatea este că nu știm încă cum se va desfășura acest lucru“, a spus un oficial al apărării pentru CNN. În acest moment, nu este clar pe cine va alege Trump să conducă Pentagonul, deși oficialii cred că echipa lui Trump va încerca să evite genul de relație “ostilă” pe care administrația anterioară a avut-o cu armata, consideră unii oficiali.

În mandatul anterior, Trump a avut o relație tensionată cu o mare parte din conducerea militară de rang înalt, inclusiv cu generalul Mark Milley, acum pensionat, care a luat măsuri pentru a limita capacitatea lui Trump de a folosi arme nucleare în timp ce era președinte, relatează CNN. În campania prezidențială, Trump i-a numit în mod repetat pe generalii militari americani “slabi”, i-a acuzat că sunt rupți de realitate și că sunt “lideri ineficienți”.

Câțiva foști înalți oficiali militari care au servit sub Trump au tras un semnal de alarmă în ultimii ani cu privire la impulsurile sale autoritare, inclusiv Milley și generalul în retragere John Kelly, fostul șef de cabinet al lui Trump la Casa Albă. Kelly a spus înainte de alegeri că Trump se încadrează “în definiția generală a fascistului” și că a vorbit despre loialitatea generalilor naziști ai lui Hitler.

Pentagonul nu poate face prea multe pentru a se proteja preventiv de un potențial abuz de putere din partea unui comandant. Avocații Departamentului Apărării pot face recomandări liderilor militari cu privire la legalitatea ordinelor, dar nu există nicio garanție legală reală care să-l împiedice pe Trump să trimită soldații americani pe străzile din SUA.

De asemenea, puterile președintelui sunt sporite dacă alege să invoce Legea Insurecției, care prevede că în anumite circumstanțe limitate implicate în apărarea drepturilor constituționale, un președinte poate desfășura trupe pe plan intern în mod unilateral. O lege separată – Actul Posse Comitatus – urmărește să limiteze utilizarea armatei pentru a aplica legile, dacă nu este autorizată de Congres. Însă legea are excepții pentru rebeliune și terorism, care în cele din urmă îi oferă președintelui o marjă largă prin care poate decide dacă și când să invoce actul de insurecție. CNN relatează că Trump a luat în considerare invocarea acestei legi în 2020, pentru a înăbuși protestele după moartea lui George Floyd.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a transmis miercuri  într-un mesaj că armata americană se va supune numai ordinelor legale. “Așa cum a făcut întotdeauna, armata americană va fi pregătită să ducă la îndeplinire alegerile politice ale următorului său comandant șef și să se supună tuturor ordinelor legale din lanțul său de comandă civilă. Sunteți armata Statelor Unite – cea mai bună forță de luptă de pe Pământ – și veți continua să ne apărați țara, Constituția și drepturile tuturor cetățenilor noștri“.

Vineri, Departamentul de Stat, prin secretarul Antony Blinken, a transmis într-un e-mail adresat membrilor săi că va clarifica viitoarei administrații Trump că “toți sunteți patrioți”. Mesajul, obținut de CNN, precizează că “tranzițiile [de putere] pot fi perioade de incertitudine care ridică semne de întrebare cu privire la ceea ce urmează pentru munca noastră din întreaga lume, pentru Departamentul de Stat însuși și pentru oamenii săi“. În timpul primei administrații Trump, unii dintre cei înalții oficiali din Departamentul de Stat au fost demiși de Trump.

Articolul integral la CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday