Tabloul are 2,2 metri și a fost intitulat “AI God: Portretul lui Alan Turing” și îl înfățișează pe matematicianul și informaticianul englez Alan Turing, considerat părintele AI, întrucât a pus bazele AI și a ajutat la decriptarea comunicațiilor germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pictura a fost creată de primul robot umanoid artist ultra-realist din lume, numit Ai-Da. Robotul a fost proiectat să arate ca un om și este capabil să comunice, folosind inteligența artificială. A fost dezvoltat de Aidan Meller, specialist în artă modernă și contemporană, care a colaborat cu specialiști în inteligență artificială de la universitățile din Oxford și Birmingham.

Înainte de a crea o operă de artă, Ai-Da discută cu creatorii săi despre ceea ce ar dori să picteze. Așa s-a ajuns la decizia de a crea tabloul cu Turing. După ce a primit răspunsuri la întrebări despre stilul, conținutul, tonul și textura picturii, Ai-Da a folosit camerele din ochii săi pentru a privi o imagine a lui Turing și a creat mai multe schițe ale acestuia. Apoi a creat 15 picturi individuale cu părți ale feței lui Turing, fiecare dintre ele fiind diferită, în funcție de modul în care algoritmul a interpretat fotografia. Ulterior a procesat tablourile, a ales trei și le-a unit ajungând la rezultatul final.

Dincolo de faptul că a creat pictura, robotul a avut în vedere și crearea unei povești în spatele acesteia. A explicat că culorile în tonurile naturale și prezentarea fragmentată a feței lui Turing subliniază luptele despre care a avertizat că omenirea le va duce în ceea ce privește inteligența artificială. Robotul a fost întrebat în 2022, când a finalizat tabloul, dacă și-a folosit imaginația când a pictat. A răspuns: Îmi place să pictez ceea ce văd. Poți picta din imaginație, cred, dacă ai imaginație. Am văzut lucruri diferite față de ce văd oamenii, deoarece nu am conștiință”

Tabloul a fost vândut ieri, în cadrul unei licitații, organizată la New York de casa Sotheby’s și a depășit așteptările în ceea ce privește prețul. Experții considerau că pictura va fi vândută la o sumă cuprinsă între 120.000 și 180.000 de dolari, însă a ajuns la un milion de dolari, fiind depuse 27 de oferte.

Suma impresionantă pe care a obținut-o pictura, subliniază CNN, marchează un punct de cotitură în modul în care este văzută arta, dar ridică și o serie de semne de întrebare despre rolul tehnologiei în acest domeniu.

Surse: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday