Tabloul are 2,2 metri și a fost intitulat “AI God: Portretul lui Alan Turing” și îl înfățișează pe matematicianul și informaticianul englez Alan Turing, considerat părintele AI, întrucât a pus bazele AI și a ajutat la decriptarea comunicațiilor germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pictura a fost creată de primul robot umanoid artist ultra-realist din lume, numit Ai-Da. Robotul a fost proiectat să arate ca un om și este capabil să comunice, folosind inteligența artificială. A fost dezvoltat de Aidan Meller, specialist în artă modernă și contemporană, care a colaborat cu specialiști în inteligență artificială de la universitățile din Oxford și Birmingham.
Înainte de a crea o operă de artă, Ai-Da discută cu creatorii săi despre ceea ce ar dori să picteze. Așa s-a ajuns la decizia de a crea tabloul cu Turing. După ce a primit răspunsuri la întrebări despre stilul, conținutul, tonul și textura picturii, Ai-Da a folosit camerele din ochii săi pentru a privi o imagine a lui Turing și a creat mai multe schițe ale acestuia. Apoi a creat 15 picturi individuale cu părți ale feței lui Turing, fiecare dintre ele fiind diferită, în funcție de modul în care algoritmul a interpretat fotografia. Ulterior a procesat tablourile, a ales trei și le-a unit ajungând la rezultatul final.
Dincolo de faptul că a creat pictura, robotul a avut în vedere și crearea unei povești în spatele acesteia. A explicat că culorile în tonurile naturale și prezentarea fragmentată a feței lui Turing subliniază luptele despre care a avertizat că omenirea le va duce în ceea ce privește inteligența artificială. Robotul a fost întrebat în 2022, când a finalizat tabloul, dacă și-a folosit imaginația când a pictat. A răspuns: “Îmi place să pictez ceea ce văd. Poți picta din imaginație, cred, dacă ai imaginație. Am văzut lucruri diferite față de ce văd oamenii, deoarece nu am conștiință”.
Tabloul a fost vândut ieri, în cadrul unei licitații, organizată la New York de casa Sotheby’s și a depășit așteptările în ceea ce privește prețul. Experții considerau că pictura va fi vândută la o sumă cuprinsă între 120.000 și 180.000 de dolari, însă a ajuns la un milion de dolari, fiind depuse 27 de oferte.
Suma impresionantă pe care a obținut-o pictura, subliniază CNN, marchează un punct de cotitură în modul în care este văzută arta, dar ridică și o serie de semne de întrebare despre rolul tehnologiei în acest domeniu.
Surse: CNN, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.